Hastalıkları internetten araştırıyoruz ama hiç güvenmiyoruz

Türkiye'de sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik pek çok projeyi hayata geçiren Bayer, farklı kesimlerden seçilen 16-65 yaş aralığında 2004 kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

ÖZLEM SÖNMEZ

Türkiye'de sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaya yönelik pek çok projeyi hayata geçiren Bayer, farklı kesimlerden seçilen 16-65 yaş aralığında 2004 kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Bayer Tüketici Sağlığı Müdürü Erdem Kumcu, "Araştırma bir kez daha gösterdi ki internet ve sosyal medya; yanlış bilgi riskine rağmen hepimizin sağlık okuryazarlığı bilgisini etkileyen ciddi kaynaklar" dedi.

Araştırma sonuçları şöyle:

'Sağlıkla ilgili sorunlarımı internetten araştırıyorum' diyenlerin oranı %68. Aile hekimine danışanların oranı %53, TV sağlık programları ve sabah kuşağını takip edenlerin oranı ise %33.

Sağlık kaynaklarına güven derecesinde aslan payı ise halk tarafından aile hekimlerine verildi; Güven oranı %97 çıktı. Doktorlara güvenimiz %97, eczacılara %94 olarak belirlendi. Sağlık problemlerini ilk önce internetten araştıran kesim ise bu kategoriye en az güven duyan kesim oldu. TV programlarına güven %17, aile, akraba, komşu tavsiyesine %15, internete ise %14 güven oranı belirlendi.