Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrası gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kovid-19 ve diğer salgınlarla ilgili son duruma ilişkin soru üzerine Koca, "Üst solunum yolu şikayetleriyle başvuran hastalarımız arttı. Bu hastalıklar en çok RSV, sonra sırasıyla influenza, rhinovirüs ve Kovid şeklinde. Üst solunum yolu belirtisi olan kişiler maske takarak normal hayata karışmalı. Hastalığı ne olursa olsun bulaştırmamaya özen göstermeli" dedi. Aşılama konusunda bir yavaşlamanın olduğuna dikkati çeken Koca, "Ancak risk grubundaki kişilerin hatırlatma dozlarını olmasını tavsiye ediyorum. Güvenle Turkovac olabilirler" diye konuştu.
SMA'DA İKİNCİ İLAÇ UMUDU
SMA'lı çocuklara yönelik tedaviye devlet desteğiyle ilgili soruyu ise Koca, şöyle yanıtladı: "Israrla söylüyorum, SMA'lı çocuklarla ilgili mesele kesinlikle ilacın maliyeti değil. Biz, bütün çocuklara, etkinliği kanıtlanmış olan nusinersen etken maddeli ilacı zaten veriyoruz. Bu ilacın kullanılamadığı durumlarda, spinal sorunu olan çocuklar için şimdi oral alımı olan ikinci bir ilacı da kullanıma alıyoruz. SMA Bilim Kurulumuz önümüzdeki haftalarda toplanacak. Gen tedavisiyle ilgili konuyu SMA Bilim Kurulumuz çok yakın takip ediyor. Etkinliğiyle ilgili yeterli kanıt görülürse bu tedaviyi vermekten asla geri durmayız."
KİTLER 1 HAFTAYA DEVREDE
Human Papilloma Virüsü'ne (HPV) yönelik çalışmaların sorulması üzerine Bakan Koca, "Yerli HPV tanı kiti 1 hafta 10 gün içerisinde devreye girecek. HPV aşısı ile ilgili de planımız hazırlanıyor. Hangi yaş gruplarına öncelikli olarak uygulayacağımız konusu üzerine çalışıyoruz" dedi.
İLAÇTAKİ SIKINTI KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK
Hastaların eczanelerde bazı ilaçları bulamadığına yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine Koca, şunları kaydetti: "Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı. Çözüm için yol haritamız var. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz. Ancak şunu belirtmeliyim, bu dönemde hasta sayımız ve reçete sayımız %40 oranında arttı. Bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete sayısının fazlalığı, belli ilaçlarda tüketimin artması, dünyada ham madde sorununun varlığı önemli bir neden. Şubatta yapılacak, bir önceki yılın euro kuru ortalaması üzerinden zam beklentisi, bu sorunu daha da artırıyor. Çözüm çok uzun sürmeyecek."