AKŞAM Gazetesi
Dünyanın tüm ülkelerinde birinci sırada ölüm nedeni olarak kalp damar hastalıkları yer alıyor. Tahminen her 30 saniyede bir kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ancak aslında erken tanı ile ani kardiyak ölümlerinin çok büyük bir kısmı önlenebilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, halı saha maçı yapanların kalp krizi riskiyle karşı karşıya olabileceğini belirtti. Çekin, ağır efor gerektiren aktivite yapacakların mutlaka kalp kontrolü yaptırması gerektiğini dile getirdi.
HİÇBİR BELİRTİ VERMİYOR
Kalp hastalıkları maalesef çoğu zaman hiçbir bulgu vermeden asemptomatik seyredebiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, "Gündelik hayatına devam eden bir çok tanıdığımız ya da biz kalp hastalığı taşıyoruz ancak farkında değiliz. Hiçbir şikayeti olmayan hastalar ansızın kalp krizi nedeniyle ölebiliyor. Yakın zamanda çokça örneğine rastladığımız gibi; sanatçılarımız sahne esnasında, ömrü hastanede geçen doktorlarımız sokak ortasında, halı saha maçına giden gencecik birisi hayatının baharında maç esnasında kalp krizi geçirerek hayatına veda edebiliyor. Yine uzun yol şoförleri direksiyon başında kalp krizi geçirerek onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyorlar" dedi.
RİSKİ ARTIRAN UNSURLAR VAR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, şunları dile getirdi: "Özellikle daha önce spor geçmişi olmayanlarda halı saha maçı esnasında, kan basıncıda ve kalp hızında meydana gelen ani yükselmeler damarlarımızdaki plakların yırtılmasına yol açarak kalp krizine neden olabilir. Kişi eğer akşam yemeğinden hemen sonra halı saha maçı yapacaksa düzenli sigara içiyorsa ve maçın hemen öncesinde de sigara içti ise bu risk daha da artacaktır. Kalp krizi riskini azaltmak için ise maç saatinden 15-20 dakika önce ısınmak ve kardiyovasküler sistemi bu ağır efora hazırlamak faydalı olacaktır. Aktif spor yapmayan kişilerin halı saha gibi rekabetçi sporlardan uzak durması faydalı olacaktır, ancak maç yapmak istiyorlarsa da özellikle 40 yaşından sonra mutlaka kalp kontrolü yaptırmalarını öneririz."
YAŞ, CİNSİYET, STATÜ AYIRT ETMİYOR
Eskiden kalp hastalıkları ileri yaş hastalığı olarak kabul edilirdi, ancak günümüzde çok genç yaşlarda geçirilen kalp krizlerine şahit oluyoruz. Modern yaşam tarzımız, sağlıksız beslenme alışkanlıklarımız ve Kovid pandemisinin de etkisiyle her yaşta ve her cinsiyette kalp krizlerine rastlar olduk. Artık görüyoruz ki kalp krizi yaş, cinsiyet, statü vb ayırt etmiyor.
YAPAY ZEKA İLE TESPİTİ MÜMKÜN
Yapay zeka teknolojileri sağlıkta devrimsel nitelikte değişimler vaad ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Esad Çekin, "Yapay Zeka Destekli Vektörkardiyografi'' metodu ile 5 milyar kalp hücresindeki elektrik yayılımı yapay zeka ile analiz edilerek ve her bir kalp atımı için 290 farklı parametre hesaplanıyor. Bu metod ile kalp krizi riskini hiçbir yan etki olmadan 4 dakikada tespit ederek önlem almak ve ani kalp ölümlerinin önüne geçmek mümkün gözüküyor" dedi.
HAMAM VE SAUNA YÜKÜ ARTIRIR
Havaların mevsim normalleri gereği soğuk seyrettiği bu günlerde gerek yorgunluk atmak, gerek hastalık belirtilerinde 'ter atmak' gerekse keyfi olarak sıcak hamam, sauna kullanımda artış olduğu biliniyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, sauna ve hamam kullanımı konusunda hem kalp hastaları hem sporseverler hem de ileri yaş bireyler için önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal; "Sauna ve hamamlar yüksek ısı ve nem nedeniyle insan vücudunda, özellikle kalp damar sisteminde ciddi değişikliklere neden olur. Vücut ısısının 40 dereceye kadar çıkabildiği bu alanlarda aşırı terleme ile kaybedilen sıvı yanında, yüksek ısı nedeni ile damarların genişlemesi kan basıncını düşürür. Kalp, tansiyonun düşmesini telafi etmek için hem daha hızlı atar hem de daha güçlü kasılmak zorunda kalır. Böylelikle kalbin yükü çok fazla artar. Ani ölüm ve kalp krizi riski meydana gelebilir" diye konuştu.