Güçlü saçlara sahip olmak için yapılacaklar

Tıpkı cilt gibi saçınızda tüketeceğiniz besinlerle daha sağlıklı görünüme kavuşabilir. Her bir saç telini oluşturan hücreler, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak tedarik edilmesini gerektirir.

Uzmanlar, saçların ne gibi vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyduğunu listeledi. Aşağıda listelenen vitamin ve mineral kaynaklarıyla saçlarınız daha güçlü ve daha parlak görünecek.

1- Protein

Saçın yapısında protein bulunduğu için saçlarınızın güçlü ve sağlıklı olması için diyetinizde proteine yer vermelisiniz. Eğer yeterli oranda protein tüketmezseniz saçlarınız kuru, zayıf ve kırılgan bir hal alır. Çok düşük proteinli diyetler saç kaybına neden olur. Tavuk, hindi, balık, süt ürünleri ve yumurta saç için mükemmel protein kaynaklarıdır. Vejetaryenler ise mercimek ve kuruyemiş tüketerek protein alabilirler.

2- Demir

Demir saç için son derece önemli bir mineraldir. Anemi (demirin çok az olması) saç kayıplarının temel nedenidir. Saç folikülleri ve kökleri bileşence zengin kandan beslenmektedir. Kandaki demir seviyesi belirli bir seviyenin altına düşerse (anemi durumlarında) folikül ve kökler beslenemez ve saç döngüsü etkilenerek saç dökülmesine neden olur. Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvansal gıdalar yüksek biyoyararlılığa sahiptir.Bunun anlamı bu gıdalardaki gıdalar vücutta kolay bir şekilde kullanılır. Vejetaryenler vücutlarındaki demiri yükseltmek için mercimek, ıspanak ve brokoli, karalahana ve bezelye diğer yeşil yapraklı sebzeleri tüketmelidirler

3- C Vitamini

 C vitamini gıdalardaki demirin emilmesine yardımcı olduğu için C vitaminince zengin gıdaların demirce zengin gıdalar ile tüketilmesi gerekir. C vitamini ayrıca antioksidan olması sebebiyle vücut için önemlidir. En iyi C vitamini kaynakları; kuş üzümü, yabanmersini, brokoli, kivi, portakal, papaya, çilek ve tatlı patatestir. C vitamini kollajen üretimini arttırarak saç tüplerini güçlendirerek saç yuvalarını güçlendirir

4- Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri vücudumuz için çok önemli yağ asitleridir ancak vücutta üretilemedikleri için dışarıdan almamız gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri saç derisinde bulunan hücrelerin yapısında bulunmaktadır. Ayrıca bu yağ asitleri saç derinizi ve saçınızı nemlendirmektedir. Omega-3 yağ asitleri somon, sardalye, ringa balığı, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklarda ve avokado, balkabağı çekirdeği ve ceviz gibi bitkisel kaynaklarda bulunmaktadır.

5- A vitamini

A vitamini sebumun oluşması için vücuda gereklidir. Sebum saçlarımızın yağ bezleri tarafından oluşturulan yağımsı bir maddedir. Ayrıca sebum sağlıklı saç derisi için doğal saç kremidir. Sebum olmadan kaşıntılı bir saç derisi ve kuru bir saçla karşı karşıya kalır. Hayvansal gıdalar ve havuç, bal kabağı ve tatlı patates gibi beta-karotence zengin sebzelerde bulunmaktadır.

6- Çinko ve Selenyum

Saç derisi çinko ve selenyum gibi mineralleri de içermektedir. Çinko eksikliği saç kayıplarına ve kuru, kabuklu saç derisine neden olmaktadır. Zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, tam taneler, kırmızı et, yumurta ve istiridye çinko açısından zengin gıdalardır.

7- E vitamini

Güneş cildimize zarar verdiği gibi saçlarımıza da zarar verir. Bu sebeple E vitamini açısından zengin gıdalar saçlarınızı korur. Kuruyemişler çinko ve selenyum sağlaması açısından trafo görevi gördüğü gibi E vitamini açısından da bu şekilde göre görev görür.

8- Biotin

Biotin suda çözülebilir B vitaminlerinden biridir. Çok az miktardaki biotin kırılgan saçlara ve bu da saç kaybına neden olur. Biotin içeren gıdalar tam taneli tahıllar, yumurta beyazı, soya unu ve mayadır.