Gribe karşı kış reçetesi

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu ve Diyetisyen Okan Gül Gripal Enfeksiyonlar için KIŞ REÇETESİ düzenledi.

Gribal Enfeksiyonlara Doğru Beslenerek Dur Diyin!

-Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önemlidir. Günlük C vitamini tüketimi 75 mg olmalıdır.

-Kuşburnu, kivi, portakal, greyfurt, kırmızıbiber, maydanoz, domates ve brokoli bu vitamin yönünden oldukça zengin besinlerdir.

Vitaminler baş tacınız olsun..

-C vitaminin yanı sıra A vitamini de hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar.

-Havuç, ıspanak, kabak ve domateste yer alan A vitaminin, kandaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmaya yardım eder.

Probiyotikler gribe karşı da savaş açıyor….

-Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimi ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel oluyorlar.

-Probiyotiklerin başında gelen Yoğurt ishal ve alerjik reaksiyonların düzenlenmesinde en başta yer alıyor.

Sürpriz besinleri sofranıza eklemeyi unutmayın…

-Keten tohumunu içeriğinde bulunan lignan östrojene bağlı gelişen kanser riskini azaltır.

-Soya fasulyesinin içeriğinde bulunan isoflavanlar da kanser, kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltan etkiye sahiptir.

-Meyan kökünde bulunan glikozidler alerji ve iltihabı azaltır.

-Bağışıklık sistemimiz için Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler kanser ve kalp damar hastalıklarının oluşumunu önlediği düşünülüyor.

-Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere ek olarak beta-glukan, ekinezya ve yeşil çay gibi doğal maddeleri de eklemekte yarar var.

Mucizevi besinler, bağışıklık sistemini güçlendiriyor…

-Elmanın içinde bulunan flavonoid ve polifenol bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve soğuk algınlığından koruyor. Bunların yanı sıra vücudunuzu kansere, alerjik reaksiyonlara ve virüslere karşı da savunur.

-Portakal: İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini, bakterilere ve virüslere karşı en önemli silahlarınızdan biridir.

-Biber: Kırmızıbiber zengin bir C vitamini deposu. Vücudu bakterilerden ve virüslerden koruyor, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

-Soframıza bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere ek olarak beta-glukan, ekinezya ve yeşil çay gibi doğal maddeleri de eklemekte yarar var.

-Baklagiller: Mercimek ve bezelye gibi baklagiller, anti – nezle minerali olan çinkodan zengin besinler arasında yer alır.

-Bakla: A ve C vitamini deposu olan taze bakla, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırıyor. Bunun yanı sıra vücudun kalsiyum ve demir ihtiyacına da destek sağlar.

Güçlü bir bağışıklık sistemi neden önemli?

-Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonların gelişme riskini veya şiddetini azaltır.

-Kanser hücrelerinin yok edilmesini en yüksek seviyeye çıkarır.

-Toksik kimyasalların birikmesini önleyerek enerji düzeyini artırır.                                                                                        

Anti-nezle ilacı çinko…

-Mercimek ve bezelye gibi baklagiller, anti – nezle minerali olan çinkodan zengin besinler arasında yer alıyor. Bu besinlerin haftada en az 2-3 defa beslenmemizde olması çok önemlidir.

Demir gibi vücut için C vitamini…

-Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttıran C vitamini aynı zamanda demir emilimini arttırarak vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlar.

-Sigara içenlerin grip döneminde özellikle sigarayı azaltmaları ve hatta mümkün olduğunca içmemeleri faydalı olur. Hastalıktan erken kurtulmak istiyorsak C vitamini alın ve demir gibi olun. 

İştahsız olduğunuzda sıvı takviyeler alın…

-Antioksidanlardan zengin olan hastalık dönemi beslenmenizde özellikle boğaz ağrısını gidermede ve vücut direncini dengelemede limon, sıcak su, zencefil ve bal çok etkili.

A, C, E vitaminleri ve selenyum vazgeçilmeziniz olsun..

-A vitamini içeren; Yumurta, süt, yoğurt, beyaz ve kırmızı etlerin yanı sıra, havuç, ıspanak, marul vb sebzeler,

-C vitamini içeren; bütün meyve ve sebzeler,

-E vitamini içeren; Ayçiçek yağı, zeytinyağı, yağlı tohumlar dediğimiz ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler,

-Selenyum içeren; yumurta, tavuk eti, ceviz, karides gibi besinler vücudunuzu başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı korurken aynı zamanda hastalık döneminde bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzu zararlı etkilerden korur.