Yaz öncesi forma girmeye çalışırken karşımıza çıkan pek çok sorun var. O sorunların başında metabolizmanın yavaş çalışması geliyor. Peki metabolizmayı hızlandırmak için hangi besinlerden fayda görebiliriz? Göbek yağlarının eritilmesinde hangi besinler öne çıkıyor?
Sütten sirkeye
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan AKŞAM için sütten sirkeye, yeşil çaydan zencefile, yumurtadan acı biber ve tarçına kadar mucizevi besinlerin özelliklerini anlattı.
Bölgesel yağlara veda!
- Zencefil: Metabolizmayı hızlandıran zencefil, yemeklerin içerisinde de rahatlıkla tüketilebilir. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmayıp metabolizma hızını yükseltebiliyor.
- Acı biber: Acılığını veren kapsaisin vücut sıcaklığını yükselterek iştahın frenlenmesine ve tokluğun uzamasına, metabolizmayı hızlandırarak ,yakılan kaloriyi arttırmaya yardımcı oluyor.
- Sirke: Sirke ilave edilen yemekler vücutta karbonhidratların emilimini yavaşlatarak kan şekerinin ani dalgalanmalarının önlenmesine yardımcı oluyor. Besinlerin mideye geçişini yavaşlatarak uzun süre tok kalmayı sağlıyor.
- Yeşil çay: Yeşil çay metabolizmayı hızlandırdığı düşünülen epigallokateşingallat polifenolünü içeriyor. Yüksek kafein içeriği ile birlikte günde 2-3 fincan tüketerek vücudun daha fazla çalışmasını ve kalori yakımını sağlıyor.
- Koyu kahve: Kafein sayesinde metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımına yardımcı oluyor. Özellikle egzersizden 15-20 dakika önce içilen şekersiz bir kahve egzersiz sırasında metabolizma hızını da arttırarak, yağ yakımını sağlıyor.
- Karabiber: Özellikle yemeklerle birlikte öğütülerek tüketilen karabiber metabolizmanın hızlandırılmasına ve tuzla birlikte alınan sodyum miktarının azaltılmasına katkıda bulunuyor.
- Tarçın: Bu lezzetli baharat yiyeceklerin mideye geçişinin daha yavaş olmasını sağlarken, glikoz metabolizmasını uyararak kan şekeri seviyesinin daha yavaş yükselmesine destek oluyor. Özellikle sütün üzerine ekleyeceğiniz bir tutam tarçın tokluk süresini uzatırken, metabolizmayı hızlandırıyor.
- Süt : Vücudumuzun protein, yağ ve karbonhidratı yeterli dozda içeren sütün, içeriğindeki kalsiyum sayesinde göbek bölgesi yağlanmayı azalttığı biliniyor.
Göbek eriten besinler
Bazı besinler karın bölgesindeki yağların azalmasında etken. İşte o besinler;
TOk kalarak zayıflayın!
Yüksek miktarda beta-glukan lifi ve iyi bir bitkisel protein içeriği sayesinde kahvaltıda tüketeceğiniz yulaf, aynı zamanda uzun süre tok ve zinde kalmanıza yardımcı oluyor. Kuru meyveler ile tatlandırıp süt ile tüketebilirsiniz. Pek çok kişinin ismini duymadığı chia ise, sütten daha fazla kalsiyum, somondan daha fazla omega-3, yeşil çaydan daha fazla antioksidan içeren nane ailesinden bir bitkinin tohumu. Tok tutma özelliğine de sahip. Günlük beslenmenin bir parçası haline getirerek günde bir iki yemek kaşığı kullanabilirsiniz.
Aldığım kalorileri nasıl yakacağım?
Diyet yaparken canınız çok çekip de karşı koyamadığınız bazı besinler, yüksek kalorileri ile sonradan pahalıya mal olabiliyor. Bu noktada, aldığınız kalorileri yakmak için bazı püf noktaları imdadınıza yetişebilir. Bu önerilere dikkat!
n Baklava: 40 gramlık bir dilim baklavayı tüketmenin faturası 240 kalori. Onu yakabilmek için 1 buçuk saat durmaksızın dans etmek gerekiyor.
YÜZÜN, YÜRÜYÜN
- Sucuklu yumurta:Pazar kahvaltısında sucuklu yumurtaya karşı koyamadınız ve 150 gramlık 1 porsiyon kızarmış sucuklu yumurta yediniz. Tam 363 kalori almış oluyorsunuz. Bu kalori için 2 saat arası yüzmeniz gerekiyor.
- Sütlü kahve: 1 fincan normal yağlı süt ile şekerli sütlü kahve içtiğinizde 150-160 kalori almış oluyorsunuz. Onu yakabilmek için 45 dakika tempolu yürümelisiniz.
- 1 dilim çikolatalı pasta: Tüm kararlılığınıza rağmen1 dilim çikolatalı pastaya hayır diyemediniz mi? 70 gramlık bir dilim çikolatalı pasta yaklaşık 275 kalori ediyor. O pastanın kalorisinin size kilo olarak dönüşünü engellemek için ortalama 2 buçuk saat aktif bir şekilde aktif hareket etmek gerekiyor.
Sağlıklı diyet mönüsü
5. GÜN
KAHVALTI: 1 su bardağı badem sütü + 2 yemek kaşığı chia tohumu + 3 yemek kaşığı sade yulaf ezmesi + 1 dilim ananas + tarçın
ARA ÖĞÜN: 4-5 adet kuru erik + 10 adet fındık
ÖĞLE YEMEĞİ: 4-5 yemek kaşığı haşlanmış integral makarna ve 120 gr. ızgara julyen doğranmış tavuk göğsü ve domatesli rokalı yeşil salata, 1 kase cacık
ARA ÖĞÜN: 3 yemek kaşığı lor peyniri içerisine domates, dere otu ve az kırmızı biber konarak sürülebilir kıvama getirilerek + 1 dilim tam buğday ekmeği ile fırınlanacak.
AKŞAM YEMEĞİ: 1 kase sebze çorbası, fırında buğday unuyla yapılmış kabak mücver, 1 kase yoğurt
ARA ÖĞÜN: Kefir, 15 kiraz
6. GÜN
KAHVALTI: 2 dilim tam buğday ekmeği, 30 gr kadar tulum peyniri + 2 adet dövülmüş ceviz ile birlikte, 1 haşlanmış yumurta, çiğ sebze, yeşil çay,
ARA ÖĞÜN: 1 adet orta boy kivi + 6 adet çiğ badem
ÖĞLE YEMEĞİ: Çoban Salata 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenmiş ve limon sıkılmış, 4 adet ızgara köfte, sebze sote, 1 bardak ayran, 1 dilim tam buğday ekmeği
ARA ÖĞÜN: 1 kase doğranmış karışık meyve salatası + 2 yemek kaşığı süzme yoğurt + 1 yemek kaşığı dövülmüş fındık
AKŞAM YEMEĞİ: 1 çanak yoğurtlu ve dövülmüş ceviz konulmuş rendelenmiş kereviz salatası, 1 dilim tam buğday ekmeği
ARA ÖĞÜN: Kefir, 6 badem