Fast food öldürüyor!

Fast food tüketen 10 milyon kişinin sağlık verileri incelendi. İşlenmiş gıdaların kanser, kalp, diyabet, solunum yetmezliği gibi 32 farklı sağlık sorununa yol açtığı; ölüm riskini de yüzde 21 artırdığı tespit edildi.

ANKSİYETE RİSKİ %53 ARTIYOR

Bilim insanları, 10 milyon kişinin katıldığı 45 araştırmanın sonuçlarını birleştirdi. Beslenme ve sağlık verilerini inceleyen uzmanlar, cips, gazlı içecek ve kahvaltılık gevrekler gibi işlenmiş gıda tüketiminin, 32 sağlık sorununa yol açtığı sonucuna vardı. İşlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalığı riskini %50, obezite riskini %66, anksiyete riskini %53 artırdığı tespit edildi. İşlenmiş gıdaların ölüm riskini ise % 21 artırdığı tespit edildi.

KİMYASALLAR LEZZETLENDİRİYOR

İşlenmiş gıdaların, astım, tansiyon ve yüksek kolesterol riskini de artırdığı belirtildi. Gelişmiş ülkelerde yaşayan kişilerin günlük diyetinin %80'ini fast food, kahvaltı gevrekleri, hazır gıdalar gibi çok işlenmiş gıdaların oluşturduğu tespit edildi. Uzmanlar, bu yiyeceklerde lezzeti kimyasallarla artırılan ucuz malzemeler kullanıldığını; aroma ve renklendiricilerle hem iştah açıcı ve hem de zararlı hale getirildiğini vurguladı.