Fare çalışması yıl sonu başlıyor! Beyin kanserinde umut bu deneyde

Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanseri çalışmasında fare deneylerinin yıl sonu başlayacağını belirterek, “Eğer başarılı sonuçlanırsa, insan deneyi başlayacak” dedi.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde kullanılan EdU adlı bir molekülün, beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti. Sancar, buluşu şu sözlerle anlattı:

"İlaçların çoğu kandan beyin dokusuna geçemiyor. Mesela kanserli hastaların yüzde 80'ninin tedavisinde kullanılan cisplatin adlı ilaç bu bariyerden geçemiyor, o bakımdan beyin kanserleri bununla tedavi edilemiyor. Bu EdU kolayca hiç sorun olmadan (beyne) giriyor. Biz de bu iki şeyi bir araya koyduk, bu kanser hücresini öldürüyor beyne kolayca giriyor. Normal beyin hücreleri DNA sentezi yapmadıkları için bu kimyasal maddeyi DNA'larına koymuyorlar ama kanser hücreleri devamlı çoğaldıkları için DNA sentezi yapıyor ve EdU'yu DNA'larına alıyorlar. Sonra kör döngüde hücre ölüyor."

İKİ YIL SÜRECEK

"Profesörle anlaştık, kasım ya da aralıkta deneyler başlayacak. Farelerdeki beyin tümörünü öldürebilirsek, insanlara geçeceğiz. Bu deneylerinin bitmesi 2 yıl sürer. Buluşun insan tedavisinde başarı oranı %3 olarak görünüyor."

TÜRK DOKTORLAR CERRAHİDE ÇOK BAŞARILI

Türkiye'de başarılı tedaviler yapıldığını vurgulayan Sancar, şöyle devam etti: "Bir hastanın babası kızına yapılan müdahalelerin özetini bana gösterdi. Bizim Türk doktorları cerrahi alanda Avrupa'nın birçok ülkesinden, ABD'nin birçok eyaletinden çok ileride, çok başarılı ve modern ameliyatlar yapılabiliyor ve başarılı sonuçlar alınabiliyor. Bu bakımdan iyimserliğe devam edin. Fakat bu EdU şu an kullanılacak safhada değil, inşallah olumlu sonuç alırız, Türkiye'mize, halkımıza, insanlığa faydalı bir şey yapmış oluruz."