evlilik sağlık raporu ne kadar süre geçerlidir? Evlilik nikah sağlık raporu nereden nasıl alınır

Evlilik için yani nikah işlemleri için sağlık raporu nasıl alınır, nereden alınır, Veren yerler, istenenler, veren özel hastaneler, almak ne kadar sürer, ayrı ayrı alınır mı, beraber mi alınır? Evlilik için sağlık raporunda nelere bakılır, hangi testler yapılır, geçerlilik süresi ne kadar? Evlilik işlemleri için sağlık raporu alınmasının asıl sebebi haberdar olmadıkları cinsel yolla bulaşan bir hastalıklarının olup olmadığını anlamak, taşıyıcı durumda oldukları bulaşıcı hastalık taşıyorlarsa bu hastalıklar için evlilik öncesi gerekli önlemleri almak ve anne çocuk arasında ileride ortaya çıkması muhtemel kan uyuşmazlığı gibi sorunları önceden belirlemektir. Sağlık raporu alma süresi müracaat edeceğiniz kuruma göre farklılık göstermektedir. Şayet özel bir hastaneye nikah işlemleri için sağlık raporundan dolayı başvuruda bulunursanız birkaç saat içerisinde tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz. Sağlık ocaklarında yani aile sağlık merkezlerinde ise bu süreç daha uzundur. Çünkü bazı testlerin yaptırılması için sizleri farklı kurumlara sevk edebilmekte ve bu kurumlardan almış olduğunuz raporları en son yine aile sağlık merkezinde başvuruda bulunduğunuz doktorunuza onaylatmanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı işlemleri bir günü geçebilir ve ertesi güne sarkabilir.

Mutlu bir yuva kurmak niyetinde olan vatandaşlarımızın halletmeleri gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Bunların arasında olan ve belki de vatandaşlarımızın en çok zorlandıkları konu ise sağlık raporu almaktır. Bu yazımızda evlilik için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır, ne kadar süre geçerlidir, hangi hastaneler evlilik için sağlık raporu verebilir gibi detaylı bilgileri paylaştık. Evlilik için sağlık raporu istenilmesinin yasal bir dayanağı bulunmaktadır. Evlilik başvurularında nikah işlemlerinde çiftlerden detaylı bir sağlık taraması yaptırmaları ve bunu raporla beyan etmeleri istenir. Türk Medeni Kanunu’nun 136. Maddesi bu konudaki zorunluluğu açıkça belirtir. Kanuna göre sağlık taraması yaptırmamış kimseler ve yaptırsalar da evlenmelerinde sakınca görünmüş olan kimseler tedavi olmadıkları sürece evlenemezler. ?Sağlık raporu testlerinde sadece kan grubunun tespiti, hepatit b ve c testleri, bel soğukluğu, frengi gibi cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların bulunup bulunmadığı ve akdeniz anemisi testidir. Sağlık raporunda sadece bu test sonuçları yer almakta ve akabinde evlenmek için bir sorununuz olup olmadığı anlaşılmaktadır.

NİKAH GÜNÜ TARİHİ NASIL VE NEREDEN ALINIR - TIKLA ÖĞREN 

Evlenmek için sağlık raporu şart mı, zorunlu mu?

Mutlu bir yuva kurmak niyetinde olan vatandaşlarımızın halletmeleri gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Bunların arasında olan ve belki de vatandaşlarımızın en çok zorlandıkları konu ise sağlık raporu almaktır. Bu yazımızda evlilik için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır, ne kadar süre geçerlidir, hangi hastaneler evlilik için sağlık raporu verebilir gibi detaylı bilgileri paylaştık. Evlilik için sağlık raporu istenilmesinin yasal bir dayanağı bulunmaktadır. Evlilik başvurularında nikah işlemlerinde çiftlerden detaylı bir sağlık taraması yaptırmaları ve bunu raporla beyan etmeleri istenir. Türk Medeni Kanunu’nun 136. Maddesi bu konudaki zorunluluğu açıkça belirtir. Kanuna göre sağlık taraması yaptırmamış kimseler ve yaptırsalar da evlenmelerinde sakınca görünmüş olan kimseler tedavi olmadıkları sürece evlenemezler.

Evlilik için sağlık raporu kaç günde alınır, çıkar?

Sağlık raporu alma süresi müracaat edeceğiniz kuruma göre farklılık göstermektedir. Şayet özel bir hastaneye nikah işlemleri için sağlık raporundan dolayı başvuruda bulunursanız birkaç saat içerisinde tüm işlemlerinizi halledebilirsiniz. Sağlık ocaklarında yani aile sağlık merkezlerinde ise bu süreç daha uzundur. Çünkü bazı testlerin yaptırılması için sizleri farklı kurumlara sevk edebilmekte ve bu kurumlardan almış olduğunuz raporları en son yine aile sağlık merkezinde başvuruda bulunduğunuz doktorunuza onaylatmanız gerekmektedir. Bu sebepten dolayı işlemleri bir günü geçebilir ve ertesi güne sarkabilir. Devlet yani kamu hastanelerine başvuru yapmanız durumunda ise işlemlerin tamamlanması ve raporunuzu almanız neredeyse 1 günü bulabilmektedir.

Evlilik için sağlık raporunda neler var, istenenler, detayları nelerdir?

Sağlık raporu testlerinde sadece kan grubunun tespiti, hepatit b ve c testleri, bel soğukluğu, frengi gibi cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların bulunup bulunmadığı ve akdeniz anemisi testidir. Sağlık raporunda sadece bu test sonuçları yer almakta ve akabinde evlenmek için bir sorununuz olup olmadığı anlaşılmaktadır.

50 yaş üstü kadınlar evlilik için nasıl sağlık raporu alır?

Evlilik için başvuru yapan 50 yaşını aşmış kadınlarda işlemler genel itibariyle aynıdır. Sadece bu kişiler menopoza girdiklerini belirtir ve bu durumu sağlık raporu ile belirtirlerse kendilerinden Akdeniz Anemisi testi talep edilmez.

60 yaş üstü çiftlerin nikah işlemleri için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır?

60 yaş üstü çiftlerde standart evlilik sağlık raporu talep edilmez. Bu kişilerden heyet raporu talep edilir. Ayrıca heyet raporu da fotoğraflı olmak durumundadır. Heyet raporu hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için hemen TIKLAYIN

Evlilik için sağlık raporu kaç gün, kaç ay, ne kadar geçerli?

Nikah işlemleri için almış olduğunuz sağlık raporu aldığınız tarihten itibaren 6 ay süre ile geçerliliğini korumaktadır. Ancak süre sonunda evlilik gerçekleşmezse tekrar rapor almak durumunda kalırsınız.

Evlilik için sağlık raporu beraber mi alınır, birlikte mi alınır, ayrı ayrı alınır mı?

Bu konuda en çok karıştırılan husus çiftlerin aynı anda mı sağlık raporu almak için başvuruda bulunacaklardır. Aynı anda sağlık raporu almanıza gerek yoktur. Farklı zamanlarda ve hatta farklı sağlık kuruluşlarından bu raporu almak için başvuru yapabilirsiniz.

Evlilikte kan uyuşmazlığı

Sağlık raporu işlemlerinde kan tahlillerinde ileride evlilik birliğinden doğacak çocuklar ile anne arasında kan uyuşmazlığı olup olmayacağını da tespit etmek mümkündür. Kan uyuşmazlığı kan grubu ile ilgili değildir. Kan uyuşmazlığı kanın Rh değeri ile ilgilidir. Hamilelik döneminde yapılan tedavinin kan uyuşmazlığı olması durumunda değişmesi gerekir. Bu husus genel itibariyle evlilik için sağlık raporu alırken kolaylıkla tespit edilir ve çözümü de vardır.

Evliliğe engel hastalıklar nelerdir?

Evlilik sağlık raporlarında yapılan testlerde çeşitli hastalıkların tespit edilmesi genel itibariyle çiftlerin evlenmelerine engel değildir. Ancak vatandaşların tedavi olmaları talep edilir ve iyileşmeden de sağlık raporu verilmez.

Ancak bazı hastalıklar evliliğe engeldir. Verem, bel soğukluğu, cüzzam ve akıl sağlığı yerinde olmayan kimseler evlenemezler.

AİDS evliliğe engel mi?

AİDS hastalığı ile ilgili evlilik için sağlık raporu alınmasına dair herhangi bir kanun bulunmamaktadır. Ancak uygulamada toplum sağlığını etkileyen bir hastalık olmasından dolayı evlenmelerine engel olmadığına dair sağlık raporu verilmemektedir. Bu gibi hastalıkların tespiti halinde gerekli tedaviler uygulanır ve bulaşıcı olmadığı ya da tamamen hastalığın sona erdiği doktor raporu ile tespit edilirse kişilerin evlenmelerine dair engel de ortadan kalkar.

Verem

Verem hastalığının tespit edilmesi durumunda evlilik 6 ay ertelenmektedir ve tedavi sonucunda hastalık ortadan kalkmışsa evlilik gerçekleştirilir.

Hepatit B ve C

Hepatit B ve C hastalıklarının tespiti halinde ise diğer eşe bağışıklık kazanılması açısından bir aşı vurulmaktadır. Vurulan aşıdan 1 ay sonra sağlıklı eşe tekrar kan testi yapılır. Bağışıklık kazanması durumunda evlenmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.