Evlilik öncesi çiftlere zorunlu SMA taraması

Tüp bebek tedavisi devletten. Evlilik öncesi SMA testi zorunlu oluyor.

SMA Bilim Kurumu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantıda Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları için tedavi alternatifleri ve ülke genelinde başlatılacak tarama çalışmaları ele alındı. Bakan Koca, evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılacağını belirterek, "İncelemelerde, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır" dedi.

Koca, ayrıca yeni doğan bebekler için de genetik taramalara SMA hastalığının dahil edildiğini duyurdu. SMA için hastalığı modifiye eden tedavi seçeneklerinin mevcut olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

ZORLAYICI KRİTERLER KALKTI

"Ülkemizde SMA için karşılanmamış bir tedavi ihtiyacı bulunmamaktadır. 2017'den itibaren SMA Tip1, 2019'dan itibaren ise SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarda tedavi uygulanmaktadır. Nursinersen, risdiplam ve gen replasman tedavisi seçeneklerinin tamamı SMA Tip-1 hastalarında hastalığın ilk üç ayı içinde kullanıldığında benzer etkinlik gösteriyor. Bu ilacı kullanan hastalar için 'tedavi almaya uygunluk' kriterlerinde hastaları zorlayan bazı kriterler kaldırılmıştır."