Eti 1 gün sonra sebzeyle tüketin

Uzmanlar, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları taze et tüketimi konusunda uyarıyor: Et en az 1 gün dinlendirildikten sonra ve yanında sebzeyle yenmeli. Uygun koşullarda saklanmayan et sağlık açısından risk taşıyor.

DHA

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirebilmeleri için Kovid-19 tedbirlerine uymaları, zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini göz önünde bulundurarak kurban kesim kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. İşte zoonotik hastalıklara maruz kalmanın önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemler:

KESİMİ UZMAN YAPMALI

"Kurban, belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kesilmeli. Kesim işlemi hijyenik koşullarda, ehil insanlar tarafından yapılmalı. Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olmasına dikkat edilmeli. Hayvanların hastalıklı organları ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkları gömülmeli ya da uygun şekilde toplanarak imha edilmeli."

Et kesimi ve saklanması konusunda hijyen kurallarının büyük önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, iyi koşullarda saklanmayan ette bulaşıcı hastalık riskinin yüksek olduğunu belirtti. Ay, "Etlerin parçalanması işlemi mutlaka uygun tezgahlarda (paslanmaz çelik masa veya etle temasında sakınca olmayan kolay temizlenebilir malzeme) yapılmalı. Parçalama tahtası plastik tercih edilmelidir."

ÇÖZÜLÜRSE DONDURMAYIN

Etlerin usule uygun olarak kesilmesini öneren Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, "Hayvanlar korktuğu veya acı çektiği zaman salgıladığı hormonlarla etlerde acılaşma ve lezzet kaybı olabiliyor. Buzluktan çıkarılıp, fazla gelen eti yeniden dondurmak besin zehirlenmesine neden olur. Et 1 gün dinlendikten sonra yenmeli. İlla yiyecekseniz de yanında sebze tüketin. Aşırı tüketim kalp rahatsızlıklarını ortaya çıkarabilir" dedi.

MANGALDA KÖMÜRLEŞMESİN

Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, kontrolden geçmeyen hayvanlardan şarbon dahil olmak üzere, tüberküloz, tenya gibi hastalıkların insanlara geçebileceğine dikkat çekti. Aktepe, etin pişirme teknikleri konusunda şu uyarıları yaptı: "Kızartma ya da kavurma değil, fırın olabilir, haşlayabiliriz ya da yağsız ızgara yapabiliriz. Etlerin sıfır yağlı desek bile, yüzde 20 yağı var. Eğer ekstradan kızartıyorsak ya da içine biraz daha yağ ekliyorsak o zaman doymuş yağ oranını biraz daha artırıyoruz ve kolesterolümüzün yükselmesini sağlıyoruz. Mangalda eti çok pişiriyorsak, yani kömürleştirmeye başladıysak o zaman kanserojen etkisini artırmış oluyoruz."