Erkek cildi de bakım ister… 

Erkeklerin cildi doğal olarak kadınlara kıyasla daha kalındır. Dolayısıyla kozmetik ürünlere karşı gelişen allerji ve tahrişlere daha dirençlidirler. Makyaj yapmadıkları için cilt bakımları basit ve kolay olacaktır.

PROF. DR. SİBEL ALPER 

 Ah şu sakal traşı! 

Traş durumu çok farklı boyutlara taşır. Özellikle kalın ve gür sakala sahip erkeklerde her gün traş olmak tahrişe, kızarıklıklara, sivilcelenmeye, ciltte yanma hissine yol açar. İyi bir deri bakımı ile güzel cilt hayal olmaktan çıkarılabilir. Erkeklerin çoğu sıvı temizleyiciler yerine sabun tercih etmektedirler. 

Eğer cildiniz normal ise ve doğru ürün seçimi yapıyorsanız sorun yoktur ancak sabunlar deriyi kurutacağından, yıkama sonrası kasıntı ve gerginlik hissediyorsanız, değişiklik yapma zamanı gelmiştir. 

Sabun kullanalım mı? 

Mutlaka sabun kullanmak istiyorsak, gliserin, E vitamini, zeytinyağı ve jojoba yağı içerenler kullanılmalıdır. Cilt kuru ve hassas ise sıvı temizleyicilere geçmelidir. 

 Akneli bir cildiniz mi var? 

Deri yağlı ise özellikle erkekler şiddetli ve yıllarca sürebilen akne problemi yaşayabilirler. Traş  durumu daha da güçleştirebilir. Akneye yatkın ciltlerde sıvı temizleyiciler mutlaka tercih edilmelidir. Bu ürünler hem yüzeydeki ölü hücreleri ortadan kaldırırlar hem mikrop öldürücü özellikler taşırlar. 

Temizleme ardından ikinci basamak nemlendirmedir. Kuru cilt için kremler, normal cilt için losyonlar, yağlı cilt için ise jel veya tonik kullanılmalıdır. Eğer akne mevcut ise yine glikolik ve salisilik asit içerenler ön planda tutulur. 

Tıraş sonrası bakım adımları 

Tıraş sonrası cilt tahriş oluyorsa aloe içeren tıraş kremleri denenmelidir. Tıraş makineleri daha az tahrişe yol açmaktadır ancak jilet tercih ediyorsak çift bıçaklıları tercih etmeli, çok bıçaklılardan kaçınmalıyız. Tıraş kremi yüzde birkaç dakika bekletildikten sonra tıraş olunmalıdır. 

Tıraş sonrası balsamlar tercih edilmeli, yoğun alkollü ve mentollü ürünler kullanılmamalıdır, bu tarz ürünler yanma, tahriş, kızarıklık ve deri kuruluğuna yol açacaktır. Sakallar batıyorsa tıraş sonrası glikolik veya salisilik asit içeren nemlendiriciler kullanılmalıdır. Bu önlemler yeterli olmazsa, yanak bölgelerine, boyuna lazer epilasyon yapmak en iyi çözümdür. 

Sağlıklı bir cilt, genel sağlığın ve özgüvenin önemli bir göstergesidir… 
Günümüzde birçok ürün deriyi gençleştirdiğini iddia etmekte ama çoğunluğu bu beklentiyi karşılamamaktadır. Çevresel kirlilik ve güneş ışınlarının yaşlandırıcı etkisi antioksidanlar ile bir ölçüde giderilebilir. Gıdalarla da antioksidanları almak önemlidir. Takviye olarak Omega 3, E vitamini, C vitamini, çinko, selenyum gibi antioksidanlar alınabilir. Dışarıdan uygulanan kremlerde ise retinoik asit içerenler tercih edilmelidir. 

Yaz aylarında güneşten koruma faktörü içeren bir nemlendirici ürünü uygulayabilir ve tek uygulama ile hem nemlendirme hem güneşten korunma sağlayabiliriz. Nemlendricinin SPF 30 olması günlük kullanım için yeterlidir. 
Görüldüğü gibi erkekler her ne kadar cilt bakımı konusunda isteksiz olsalar da, basit uygulamalar ile hem iyi bir cilt bakımı sağlayabilir, yaşlanma etkilerini azaltabilir hem de tıraş konusunda sorun yaşamayabilirler.