Azime Kahya
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de de görülen Eris varyantı hakkında açıklamalarda bulundu. Vakalarda bir artış olmadığını belirten Şener, varyantın Omicron'un alt grubunda yer aldığını belirterek, "Şu an bu vakalar grip gibi seyrediyor. Hastane ve yoğun bakıma yatış oranında ve ölümcül seyretmede bir artış olmamasını çoğunlukla yaygın aşılamaya ve aşıyla olan bağışıklamaya bağlıyoruz" dedi.
PCR YAPTIRIN
Prof. Dr. Şener, Kovid ile üst solunum yolları belirtilerinin birbirine yakın olduğunu, özellikle de bağlı hastalığı bulunan ve 65 yaş üstü kişilerin belirtiler görüldüğü zaman bir sağlık kuruluşuna başvurması, PCR testi olması gerektiğini anlattı. Şener, "65 yaş üstündeki vatandaşlar için özellikle eksik aşıları varsa aşılarını tamamlamaları gerekiyor. Çünkü Eris varyantı ve diğer varyantlarda laboratuvar çalışmalarında aşıyla oluşan antikorların kısmi blokaj sağladığını biliyoruz. Bu kısmi blokaj, bizim için bir avantaj. Ağır hasar tablosunu önlemek için yeterli olabilir."
UZUN KOVİD AKCİĞERDE HASAR BIRAKTI
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmada uzun süreli Kovid geçirenlerin akciğer, beyin ve böbrek gibi organlarında anormalliklere sahip olma olasılığının normal kişilere göre üç kat daha fazla olduğu tespit edildi. BBC'nin haberine göre, Araştırmada, uzun Kovid geçirenlerde en fazla etkilenen organın akciğer olabileceği, söz konusu organın 14 kat daha fazla etkilenebileceği belirlendi. Kalp veya karaciğer sağlığında ise önemli bir değişiklik tespit edilmedi.