HABER MERKEZİ
Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer, "Myastenia Gravis, kas zaafıyla giden bir hastalık olduğunu söyleyerek "Klinik spektrumu göz kapağı düşüklüğü, çift görme, yorgunluk, kol-bacak kas güçsüzlüğüyle seyrediyor. Tedavisi olan bir kas hastalığı, bir kür olmasa bile elimizdeki tedavilerle bugün çok iyi kontrol altına alabiliyoruz. Nadir görülen bir hastalık. 100 binde 20-50 arasında olduğu söyleniyor. Ama çevresel şartlar ve otoimmün bir hastalık olması nedeniyle görünürlüğü giderek artıyor. Yaşamın her alanını etkileyebiliyor ama genç kadınları ve ileri yaş erkekleri daha çok etkiliyor" diye konuştu.
Farkındalık çalışmalarının hastaların tedaviye ulaşma süreçlerini olumlu etkilediğini belirten göğüs cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Çağatay Saim Tezel de "Myastenia Gravis dediğimiz sinir-kas hastalığının yaygınlaştırılması ve bilincinin arttırılmasına dair katılımı çok yüksek bir toplantı. Amaç burada hastalarımızı bilgilendirmek. Çünkü bilinçsiz hastalarda sorunlar katlanarak ve artarak devam ediyor" dedi.
Oyuncu Erdal Özyağcılar, Myastenia Gravis hastalığını farkındalık etkinliği ile tanıdığını belirterek, "Ben Myastenia Gravis rahatsızlığıyla Prof. Özlem Güngör Hanım'ın vasıtasıyla tanıdım" dedi.
Myastenia Gravis hastalığıyla ilgili yaşadığı süreci anlatan Zeynep Özcan da şu açıklamayı yaptı:
"2019 Aralık ayında İtalya'da yaşıyordum. Türkiye'ye tatil için gelmiştim. O sırada göz kapaklarım düştü. Ondan sonra yutkunmakta problemlerim oldu. Konuşma problemlerim oldu. Sonra hastaneye yatışım gerçekleşti. Bir aylık bir süreç boyunca hastanedeydim. Sağ olsun doktorlar ve hemşireler tekrar ayağa kalkmamda yardımcı oldu. Her şey çok güzel gelişti. Son 6 yıldır gayet iyi ilerliyoruz. İlaç tedavisine devam ediyoruz. İtalya'da yaklaşık 1,5 sene sürekli doktorlara gittim. Gözlerimde bir sıkıntı vardı. Konuşmada bir gariplik vardı. Teşhis bir türlü konulamadı. Nörologlara gittim. Göz doktorlarına gittim. Bayağı uzun bir süreç doktorlara gittim ama olmadı. Burada, İstanbul'da yapabildiler bana bunu."
Özcan, "İlk tedaviyi aldığımda, kriz geçirdiğim zaman çok etkiledi. Birçok şey yapamıyordum. Ama sonra yavaş yavaş eski hayatıma geri dönebildim. Şimdi yine ara ara yorulduğum zamanlar oluyor. Kendimi dinlemeyi öğrendim. Kendinizi yalnız hissetmeyin. Hepimiz bu zorlukları yaşadık. Ama birbirimize destek olarak devam edebiliriz" dedi.