En sık kız çocuklarında görülüyor... Skolyozda erken tanı ameliyatı önlüyor

Omurganın farklı nedenlere bağlı olarak sağa ya da sola doğru eğrilmesi ve kendi etrafında dönmesi olarak tanımlanan skolyoz, ergenlik çağına giren her yüz çocuktan 3'ünde görülüyor. Küçük yaşlarda başlayan skolyoz, tedavi edilmezse kalp ve akciğerlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Özellikle çocukları tehdit eden skolyoz büyüme hızına bağlı olarak kızlarda 7 kat daha fazla gelişiyor. Küçük yaşlarda başlayan skolyoz tedavi edilmezse kalp ve akciğerlerde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle ilerleyen skolyozun erken dönemde mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Özkoçak, "Skolyozun erken tanısı için ebeveynlerin çocuklarını 9-16 yaşına kadar, her 6 ayda bir düzenli olarak kontrol etmeleri büyük önem taşıyor. Zira eğrilik derecesi ilerlemeden uygulanan egzersiz ve korse yöntemleri sayesinde skolyozun tedavisi ameliyat gerekmeden mümkün olabiliyor" diyerek şöyle devam etti:

EGZERSİZ VE KORSE ŞART

"Skolyozda 0-20 derece eğriliklerde egzersiz tedavisi ile gözlem yeterli geliyor. Eğrilik 20-40 derece arasında ise egzersizin yanı sıra korse uygulaması da gerekirken, 40-45 dereceye ulaştığında cerrahi yönteme başvuruluyor. Skolyozu olan çocukların yaklaşık yüzde 0,1-0,3'ü gibi çok az bir kısmında deformitenin cerrahi olarak düzeltilmesine ihtiyaç duyuluyor.

ÜÇ BELİRTİ ÇOK ÖNEMLİ

Skolyoz 0-20 derece arasında olduğunda dışarıdan dikkat çekmezken, 20-40 dereceye ulaştığında, çıplak vücuda bakıldığı zaman fark edilebiliyor. Skolyozun pek çok belirtisi olsa da özellikle üç belirtiye çok dikkat etmek gerekiyor.

* Bir omzun diğerinden daha yüksek olması.

* Belin bir tarafının içeriye doğru oyuk iken diğer tarafının dışarı doğru çıkması veya daha dolgun görünmesi.

* Arkadan bakıldığında ve çocuk omurgasını yere paralel hale gelene kadar öne eğildiğinde; sırtın bir tarafının diğerine göre daha yüksek görünmesi. Buna "hörgüç" görüntüsü deniyor.

BİR OMUZU EĞRİYSE DİKKAT

* Yana doğru eğrilik, anormal kamburluk ya da içe doğru anormal eğrilik.

* Anormal uzun kollar veya bacaklar.

* Birbirine eşit olmayan omuzlar, bel ya da kalçalar.

* Bacaklara göre gövdenin orantısız kısa olması.

* Sırtta cilt anormallikleri: Tüylenme artışı, gamzeler, renk değişiklikleri.