13-17 YAŞ ARASI GENÇLERDE İNCELEME
ABD'li bilim insanları, kandaki toksik metal seviyeleri ile elektronik sigara kullanım sıklığı ve e-sigara aromasının ilişkili olup olmadığını incelemek amacıyla; 13-17 yaşları arasındaki 1607 gencin verilerini araştırdı. Test edilen idrar örneklerinde, kurşun seviyesinin 'nadiren' kullanım bildiren gençlere göre; 'aralıklı' kullanım bildiren gençlerde yüzde 40, 'sık' kullanım bildiren gençlerde ise yüzde 30 daha yüksek olduğunu gösterdi.
ORGAN GELİŞİMİNE OLUMSUZ ETKİ
İdrardaki uranyum seviyelerinin ise sık elektronik sigara kullanan gençlerde nadiren kullanan gençlere göre iki kat fazla olduğu belirlendi. Tatlı aromaları tercih edenlerin idrarında uranyum seviyelerinin mentol/nane aroması tercih edenlere göre yüzde 90 daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmacılar, "Ergenlikte elektronik sigara kullanımı metallere maruz kalma olasılığını yükseltebilir, bu da beyin ve organ gelişimini kötü yönde etkileyebilir" dedi.
Gençlerin yüzde 33'ü mentol, yüzde 50'si meyve, yüzde 15'i tatlı ve yüzde 2'si diğer aromaları tercih ettiğini aktardı.
Uzmanlar, kurşun ve uranyum gibi metallere gelişim dönemlerinde maruz kalmanın davranış bozukluğu, solunum komplikasyonları, kanser ve kalp hastalıklarına neden olacağını belirtti.