Elektronik sigara içen 3 kat fazla sigara içiyor

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün “E-sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımının da 3 kat arttığı gösterilmiştir.” dedi.

Elektronik sigaralar, tütün endüstrisinin gerçek dışı iddialar ile pazarladığı, aslında 'tütün dumanı solumayı taklit eden' cihazlardır. Bu cihazlar, kullanıcı tarafından solunan aerosolleri oluşturmak için bir sıvıyı ısıtır. Tütün endüstrisinin piyasaya sürdüğü ilk nesil e-sigaralar, geleneksel sigaralara daha fazla benzeme eğilimindeydi. E-sigaralar, giderek sigaradan farklılaşan cihazlar haline gelirken; daha önceki modellerde bulunan sıvı nikotinin yerine daha yüksek doz nikotin salıveren nikotin tuzu kullanılan cihazlar (Pod Mod) piyasaya sürüldü. Puff Bar'lar gibi tek kullanımlık olan bu pod mod cihazlar, birçok zararlı kimyasalın yanı sıra çok yüksek doz nikotin içerir. Sözde "daha az zararlı" diye sigara içenlere alternatif olarak sunulan elektronik sigaralar, aslında yeni bağımlılar yaratarak geleneksel sigarayla birlikte kullanılıyor. Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Akgün "E-sigara içen gençlerde, geleneksel sigara alımının da 3 kat arttığı gösterilmiştir" diyerek şöyle devam etti:

KOAH, ASTIM, BRONŞİT

"E-sigara kullanımı, bronşlarda daralma etkisiyle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kronik bronşit ve amfizem riskinin artmasıyla ilişkilidir. Ayrıca geri dönüşü olmayan "akut akciğer hasarı" yapabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Bu durum, tıp literatüründe "elektronik sigara ile ilişkili akciğer hasarı (EVALI)" olarak tanımlanmıştır. 2020'de ABD'de 2.807 EVALI vakası ve akciğer organ nakli olmak zorunda kalan özellikle genç kullanıcılar bildirilmiştir."

KALBİ VURUYOR

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger e-sigaranın zararlarını şöyle sıraladı: "Elektronik sigaralar, solunum hastalıklarına sebep olmasının yanı sıra; pıhtılaşma bozuklukları, kan basıncının artması (hipertansiyon), kalp hızının artması (taşikardi), ritim bozuklukları (aritmi), koroner arter hastalığı (ateroskleroz), aort genişlemesi gibi kalp damar sisteminde zararlara; mide bulantısı, mide yanması, ağız kuruluğu, hazımsızlık, ishal gibi gastrointestinal sistem bozukluklarına; kısırlık, insülin direnci ve gebelikte tip 2 diyabet, obezite ile sonuçlanan hormonal etkilere; kas titremesi, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku bozuklukları, anormal rüyalar, sinirlilik, baş dönmesi gibi nörolojik bozukluklara yol açıyor. Çocuklarda ve gençlerde, öğrenmeyi zorlaştırıyor, beyin gelişimini bozuyor."