Ekran, çocuğu iletişimden koparıyor

Çizgi filmlerin çocuklarda dil gelişimini körelttiği, bilinen bir gerçek. Psikolog Tuana Nur Yazıcılar, 2 yaş öncesi çocukların TV izlemesinin dil ve konuşma gelişimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Çizgi filmlerin çocuklarda dil gelişimini körelttiği, ebeveynler tarafından bilinen bir gerçek. En büyük sorunun ise konuşma bozukluğu olduğunu vurgulayan Florence Nightingale Hastanesi Psikoloğu Tuana Nur Yazıcılar, 2 yaş öncesi çocukların TV izlemesinin dil ve konuşma gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek şöyle konuştu:

1- Gerçek-hayali ayırt edememe: Kahramanın uçabilmesi, olağanüstü güçlere sahip olması bakımından gerçek ile hayal dünyasını ayırt edemeyen çocukların bunları gerçek algılayıp eyleme geçme ihtimali en önemli tehlikelerden biri.

2- Sosyal ilişkileri zayıflatma: Çocuğun çok fazla çizgi film izlemesi, onu kitap okumaktan, sevdiği çeşitli faaliyetlerden hatta oyun oynamaktan bile alıkoyar. Böyle bir durumda çocuğun sosyal ilişkileri zayıflayabilir ve çocuk gittikçe içe kapanabilir.

3- Güven duygusunu zedeleme: Çizgi filmlerdeki şiddetin gerçek dünyayı yansıttığına inanan ve kendine şiddet eğilimli bir kahramanı rol model olarak seçen çocuklarda saldırgan davranışlarda artış gözlemlenebilir.

4- Yeme bozukluğuna neden oluyor: Çocukların sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazanabilmesi için, yemek yediğinin farkında olması ve rutinler halinde yemek düzeninin oluşturulması gerekmektedir. Aileler sıklıkla yemek yedirebilmek için çizgi filmlere başvurmaktadır. Ancak çocuk çizgi film izlerken yemek yediğinin farkında olamayabilir.