DSÖ'den 'işlenmiş et' açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş etleri kanserojen olarak tanımladı.

1

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), işlenmiş et tüketimiyle ilgili sağlık riski uyarısı yaptı. Buna göre; salam, sosis, sucuk, jambon, pastırma gibi işlenmiş etlerin, sigara ve asbest gibi kansere yol açma ihtimali var.

Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) işlenmiş et yemenin insanlarda bağırsak kanserine yakalanma ihtimalini arttırdığını açıkladı.

Sosisli sandviç ve jambon gibi yiyecekleri 1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler listesine taşıyan WHO, bu ürünlerin kanserle bağlantısı olduğunun yeterli kanıtı olduğunu belirtti.

1. sınıf kanser riski oluşturan ürünler arasında sigara, asbest ve benzin dumanı gibi ürünler bulunuyor.

Dün açıklanan bilgilerde, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı bu konuda pazartesi günü bir rapor yayınlayacağı belirtilmişti. Kırmızı et de kanserojenler arasında listenecek; ancak bu işlenmiş etten daha az tehlikeli sayıldığı anlamına gelecek. Açıklamanın et ve hazır gıda sektöründe şok dalgası yapabileceği belirtiliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti sitesinde de kırmızı ve işlenmiş et tüketmekle bağırsak kanseri arasında muhtemelen bağlantı olduğuna dair uyarı yer aldı. Uyarıda, “Bu tür etleri çok fazla tüketen insanların daha az tüketenlere göre bağırsak kanserine yakalanma riski daha yüksek" ifadesi yer aldı.

Dünya Kanser Araştırmaları Fonu da (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti. Kırmızı etin rengini veren ve tıp literatürüne 'hem' adı verilen bileşiğin bağırsağın astarına zarar vererek kansere yol açtığı sanılıyor.