Doğru beslenmeyle bedeninize bayram ettirin 

Şimdi bedeninizi normal seyrine dönüştürme zamanı. Hem iradenizi hem de kendinizi ödüllendirmek için yavaş yavaş yiyin, hazmedin.

Serap Akyol

Ramazan boyunca sahur ve iftar olmak üzere değişen beslenme alışkanlığı bayramla birlikte tekrar eski düzenine geri dönüyor. Şimdi eskiye dönen metabolizmanın keyifli bir bayram geçirmesi için dikkat edilecek noktaları Shambala Clinic Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Akyol AKŞAM okuyucuları için hazırladı. İşte o püf noktaları: 

Kahvaltısız asla! 

30 gün kahvaltısız geçen sürecin sonunda sofranızı mütevazı hazırlamanızda fayda var. Örneğin, kahvaltınızda hamurişi, kızartma ve benzeri gıdaları bulundurmayın. Bunların yerine kaliteli protein kaynağı olan yumurtayı ve peyniri tüketin. Domates, biber, salatalık, maydanoz, nane gibi mevsim sebzelerini eksik etmeyin ve çiğ olarak tüketin. Yavaşlayan sindirim sisteminizi, özellikle bağırsaklarınızın hareketini bu lifli gıdalar düzenleyecektir. Kan şekerinizi kontrol altında tutmak için tam buğday unlu, kepekli ya da çavdar ekmeği tercih edilmesi iyi olur 

Öğün atlamayın 

Dengeli beslenmenin en önemli kuralı öğün atlamamaktır. Her öğünde süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmeği yeterli miktarda tüketin. Bu denge metabolizmanın alıştığı rutine dönmesi açısından önem taşıyor. Metabolizmanız düzene döndüğünde kendinizi daha sağlıklı ve enerjik hissedeceksiniz. 

20 kere çiğneyin 

Sofrada uzun zaman geçirin. Yemeklerinizi kesinlikle acelece tüketmeyin, keyfini çıkartarak yavaş yavaş yiyin. Her lokmayı en az 20 kere çiğnemeye dikkat edin. Yemekte sadece yemek yemeğe odaklanın. Telefonla uğramak, gazete okumak, iş yaparken atıştırmak gibi aktiviteler hızlı ve fazla miktarda yemenize neden olacaktır.

Sütlü tatlı daha hafif

Israrlara karşı koyun. Şeker ve tatlı tüketiminizin az olmasına büyük önem gösterin. Bayram süresince ziyaretlerde ikramlar daha çok tatlı içerikli olacağından özel bir dikkati hak ediyor. Eğer ısrarlara yenik düşüyorsanız da hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmenizde fayda var. 

Kronik hastalığı olan 2 fincan kahve içsin

Ülser gibi mide problemleri, şeker, kalp damar hastalığı ve tansiyon sorunu olan kişilerin kahve tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Gün içinde alınması gerekenden fazla kafein tüketimi sağlık sorunlarını tetikler. Kahvenin yanı sıra, çay, çikolata, kolalı içecekler ve hatta yeşil çay kafein içerir, bu nedenle mümkün mertebe bunları da az tüketin.  

Kolay sindirime 1 bardak kefir 

- Her gün yaklaşık 30 dk ya da gün aşırı 1 saatlik tempolu yürüyüşleri hemen adapte edin. 

-  Vitamin ve antioksidanları öğünlerinize ekleyebilirsiniz. 

- Sofranızdan salatayı eksik etmeyin. Az miktarda zeytinyağı ve limon ile tatlandırın. 

- Yavaşlamış sindirimi hızlandırmak ve bağışıklığa destek için 1 bardak kefir içmeyi ihmal etmeyin.