Diyabet ve biz

DOÇ. DR. ALPER ÇELİK
info@metabolikcerrahi.com

İnsan vücudunu bir makineye benzetirsek bu makinenin yakıtı da kaloridir. Yediğimiz-içtiğimiz her şey önce kaloriye, harcamadığımız her kalori de vücudumuzda depolanarak kiloya dönüşür. Daha az enerji harcarsak, daha az kalori yakarız. Ancak, marketten et alırken harcadığınız enerjiyle, atalarımızın geyik avlarken harcadığı enerji asla aynı değildir. Günümüz insanı olarak artık daha az enerji harcıyor ve vücutlarımıza ihtiyacımız olandan çok daha fazla kalori alıyoruz. 

Diyelim ki hareketsiz bir yaşam tarzınız var ve yüksek kalorili gıdalarla besleniyorsunuz. Çok şeker tüketiyor, hamur işi gıdaları seviyorsunuz ve kilonuz da hafif yükseldi. Geçmiş olsun, diyabete kapıyı açtınız demektir. Halk arasında "şeker hastalığı" olarak adlandırılan diyabetin yaşam tarzınızın yanı sıra en büyük nedenlerinden biri de genetik yatkınlık faktörüdür. Eğer annenizde, babanızda, ikinci derece yakınlarınızda, üst kuşaklardaki akrabalarınızda diyabet varsa diyabete yakalanma olasılığınız daha yüksektir. 

Diyabet olmamamızı sağlayan ve pankreastan salgılanan hormon insülindir. Şekerin hücre içine girmesini sağlayan insülin yoksa tip 1 diyabet görülür, var olup, kullanamadığımızda ise tip 2 diyabet... 
Diyelim ki genetik bir yatkınlığınız var. Bu durumda diyabet sizi ele geçirmek için vücudunuzdaki şartların uygun hale gelmesini bekler. Bir başka deyişle tip 2 diyabet olduysanız, hastalığa uygun ortamı bir şekilde siz sağlamış olabilirsiniz. Her ne kadar "şeker hastalığı" ismi sevimli gibi görünse de, bu hastalık aslında tüm vücuda zarar veren önemli bir damar hastalığıdır. Çünkü fazla şeker kanınızda dolaşır ve kanın gittiği her yere zarar verir.  Artan kan şekeri vücuttaki tüm damarlarda, sinir sisteminde ve iç organlarda ciddi hasarlara neden olur. Üstelik tip 2 diyabete yakalandıysanız, diyabet çoğu zaman tek hastalığınız olmaz. Beraberinde yüksek tansiyon, obezite ve kolesterol yüksekliği gibi diğer hastalıkları da getirir. Bu hastalıklara diyabetin en yakın dostları da diyebilirsiniz. Günümüzde bu hastalıkların tümüne birden "metabolik sendrom" adı verilmektedir. Metabolik Sendrom, günümüz insanını bekleyen en önemli hastalıklardandır.