Disleksi nedir? Disleksinin belirtileri neler?

Disleksi değer bir adıyla ''öğrenme güçlüğü'' günümüzde sıkça rastlanan bir durumdur. Konuşma ve okuma sorunlarını beraberinde getiren disleksi her toplumda görülme oranı farklılık göstermektedir.

DİSLEKSİ NEDİR?

Halk arasında disleksinin anlamı öğrenme güçlüğü olarak bilinir. 

Disleksi bireylerde konuşma bozuklukları hızlı konuşma veya yavaş konuşma şeklinde görülebilir. Dislektik bireyler zeka geriliği olan bireyler değildir. Aksine zeki ve çalışkan öğrenciler olmaktadır. Ancak disleksi bireyler beyin fonksiyonları normal bireyler gibi çalışmaz, kelimeleri farklı işlediği için disleksi bireyler yazı da farklı şekilde yazarlar. 

Disleksi tanısı için kritik bir dönem mevcuttur. Kritik dönem aşıldığında disleksi tespit edilemezse ileriki dönemlerde dislektik bireyler tespit edilememektedir. 

DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Disleksi belirtileri bir çok şekilde ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde doğum öncesi ve doğum sırasında ortaya çıkabileceği gibi daha sonraki travmatik bir olay sonucu da disleksiye yakalanma durumu söz konusudur.

Doğuştan gelen disleksi doğum öncesinde veya doğumda gerçekleşecek komplikasyon herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanmaktadır. Ancak okul öncesi dönemde çocukların okuma yazma becerileri tam gelişmediği için dislektik bireylerin tanımlanması ilkokul çağında görülmektedir.