Disleksi nedir, belirtileri neler? Disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavileri nasıl yapılır?

Disleksi diğer bir adıyla hiperaktivite bozukluğu ve özgül öğrenme bozukluğu olarak bilinmektedir. Disleksi, okuma becerileri ile ilişkili bir bozukluktur. Bu tür becerilerin oluşumunda yer alması gereken belirli zihinsel işlevlerle ilgili sorunlar nedeniyle, bir çocuk metinle çalışırken çeşitli zorluklar yaşayabilir. Peki Disleksi nedir, belirtileri neler? Disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavileri nasıl yapılır?

Disleksi, kodlamadan okuduğunu anlamaya kadar okuma becerilerine hakim olma ve gerçekleştirmede zorluklarla karakterize edilen bir yazılı dil ihlalidir. Disleksiye ayrıca disgrafi (yazma bozuklukları) ve diskalkuli (asimilasyon bozuklukları, matematiksel kavramların ve işlemlerin gerçekleştirilmesi) eşlik edebilir. Disleksi, bu tam olarak çocuğun durumudur ve zamanında tespit edilip düzeltilmezse, çocuğun ilerideki tüm eğitim faaliyetleri üzerinde olumsuz bir iz bırakacaktır.

Disleksi çocukluktan beri kendini gösterir ve uygun bir düzeltmeyle, rahat yaşamanıza ve etkili bir şekilde öğrenmenize izin veren bir düzeye getirilebilir. Ancak erken yaşta ona dikkat etmezseniz, yetişkinlikte kalır ve çok fazla rahatsızlığa neden olur. Aynı zamanda, disleksinin kendi başına bir çocuğun gelişimini belirlemediğini anlamak önemlidir - örneğin kulaktan iyi anlamak için diğer kanallar sayesinde bilgileri etkili bir şekilde algılayabilir.

Bu sapmada sosyal faktörlerin de ciddi etkisi vardır. Dahası, yönlerinde kesinlikle zıt olabilirler. Bu nedenle, disleksi semptomları çok fazla çalışma yükünden ve ihmalden - çocuğun gelişiminin tamamen cehaletinden - ortaya çıkabilir.

Disleksi değer bir adıyla "öğrenme güçlüğü" günümüzde sıkça rastlanan bir durumdur. Konuşma ve okuma sorunlarını beraberinde getiren disleksi her toplumda görülme oranı farklılık göstermektedir.

DİSLEKSİ NEDİR?

Halk arasında disleksinin anlamı öğrenme güçlüğü olarak bilinir.

Disleksi bireylerde konuşma bozuklukları hızlı konuşma veya yavaş konuşma şeklinde görülebilir. Dislektik bireyler zeka geriliği olan bireyler değildir. Aksine zeki ve çalışkan öğrenciler olmaktadır. Ancak disleksi bireyler beyin fonksiyonları normal bireyler gibi çalışmaz, kelimeleri farklı işlediği için disleksi bireyler yazı da farklı şekilde yazarlar.

Disleksi tanısı için kritik bir dönem mevcuttur. Kritik dönem aşıldığında disleksi tespit edilemezse ileriki dönemlerde dislektik bireyler tespit edilememektedir.

DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Disleksi belirtileri bir çok şekilde ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde doğum öncesi ve doğum sırasında ortaya çıkabileceği gibi daha sonraki travmatik bir olay sonucu da disleksiye yakalanma durumu söz konusudur.

Doğuştan gelen disleksi doğum öncesinde veya doğumda gerçekleşecek komplikasyon herhangi bir sıkıntıdan kaynaklanmaktadır. Ancak okul öncesi dönemde çocukların okuma yazma becerileri tam gelişmediği için dislektik bireylerin tanımlanması ilkokul çağında görülmektedir.