Diş temizliğinde sınıfta kaldık! Yılda bir tüp diş macunu kullanıyoruz

Türkiye'nin ağız ve diş sağlığı konusunda karnesinin iyi olmadığını belirten uzmanlar, yılda bir diş fırçası ve bir tüp diş macunu tüketildiğini aktardı.

AA

İstanbul Dişhekimleri Odası (İDO) Başkanı Berna Aytaç, "22 Kasım Diş Hekimleri Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, önceliklerinin toplumu, ağız ve diş sağlığı alanında bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

OLMASI GEREKENİN ALTINDA

Aytaç, diş macunu ve diş fırçası kullanımında Türkiye'deki rakamların iç açıcı olmadığının altını çizerek, "Türkiye'de bir kişi yılda bir tüp diş macunu bitirirken bu oran Avrupa'da 3, Amerika'da ise 4 tüp. Türkiye'de yıllık kişi başı diş fırçası tüketimi 1'dir, olması gereken ise 4'tür" ifadelerini kullandı. İDO Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz Tuzcuoğlu da "Diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi gerekir. Diş fırçalama oranımız düşük olduğu için diş çürükleri ve diş eti hastalıkları çok yüksek. Ülkemizde 33-44 yaş arasında diş tedavisine ihtiyacı olanların oranı yüzde 86. Bu da Türkiye'de koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerinin yetersiz olduğunu gösteriyor" dedi.

OKULLARDA EĞİTİMLER VERİLMELİ

Türkiye'de 46 bin diş hekimi bulunduğuna dikkati çeken Tuzcuoğlu, "Yaklaşık aynı nüfusa sahip olduğumuz Almanya'da ise 88 bin diş hekimi var. Bizde diş hekimine gitme sıklığı 0,9. Yani yılda bir kez bile diş hekimine gitmiyoruz. Özellikle çocukları diş çürüklerinden korumamız lazım. Bunun için çocuklarımız diş fırçası ve diş ipi kullanma konusunda eğitilmelidir. Şekerli yiyeceklerin üzerinde 'diş sağlığına zararlıdır, dişlerinizi çürütebilir' ibaresi yazılmalıdır. Okullarda ağız diş sağlığı eğitimine ağırlık verilmesi gerekiyor" diye konuştu.