Diş tedavileri neden bu kadar pahalı? Tanınmış Diş Hekimi Sinan Emre Şekerci anlattı

Tanınmış Diş Hekimi Sinan Emre Şekerci diş tedavilerinin neden bu kadar pahalı olduğunu anlattı.

Diş tedavileri yapılacak işleme göre makul olabildiği gibi bazen bir lüks otomobil ücreti kadar da tutabiliyor. Özellikle estetik diş tedavileri bazen on binlerce dolarlık fiyat etiketi ile duyanları hayrete düşürüyor. Peki bu kadar küçük olan dişler nasıl oluyor da bu kadar pahalı olabiliyor? Konunun ayrıntılarını işin uzmanı ünlü diş hekimi Sinan Emre Şekerci’ye sorduk.

Şekerci, “Dişler çok ama çok önemli organlar. Sadece yaptıkları iş nedeni ile değil aynı zamanda insanların konuşurken en çok baktıkları yer olması nedeni ile de sürekli göz önündeler. Dişlerinden memnun olmayan kişiler çoğunlukla gülüş tasarımı için başvuruyorlar. Gülüş tasarımında dişlerin formu, rengi, şekli ve boyutları tek tek hastaya göre düzenleniyor. Aynı zamanda hastanın yüz şekli ve dudak yapısına göre bir tasarım yapılıyor. Gerek görüldüğü takdirde diş etleri de şekillendiriliyor. En güzeli de hastanın nasıl bir sonuç ortaya çıkacağını daha hiçbir işlem yapılmadan görebiliyor olması” dedi.

Hastanın nasıl bir görüntü istediğini anlamanın bu işin en önemli parçası olduğunu belirten diş hekimi Sinan Emre Şekerci “Son yıllarda en çok ilgi çeken tedavi gülüş tasarımı. Daha önce hiç işlem yapılmamış hastalar kadar daha önce gülüş tasarımı yapılmış fakat doğal olmayan bir sonuç elde ettikleri için yenilemek isteyen hastalar da başvuruyor. Bir işin doğal olması için her bir diş tek tek planlanmalı, her tabakasının ayrı ayrı ve büyük bir titizlikle yapılması gerekmektedir. Tüm bu işlemler büyük bir dikkat, özen ve emek gerektiriyor. İşte diş hekimliğinin sanat boyutu da burada devreye giriyor. Dişlerin sadece beyaz ve parlak olması güzel olduğu manasına gelmiyor. Kişinin yüz, dudak, çene ve diş etleri hesaba katılarak hatta hastanın kişiliği bile hesaba katılarak sanatsal bir bakış açısı ile planlama yapılması gerekiyor. Daha önce tekdüze, kişiye özel olmayan bir şekilde yapılan tedaviler nedeni ile kişinin yüzü ile uyumlu olmayan sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle bu tip hastalar gülüş tasarımını yenilemek için başvuruyorlar. Bu durumda var olan bütün kaplamaların sökülmesi, dişlerin ve diş etlerinin tedavi edilmesi ve tekrar yeni bir tasarım yapılması gerekiyor. Yapılacak işlem ve tedavi sayısı arttığı göz önüne alınırsa ortaya on binlerce dolarlık fatura çıkması aslında beklenen bir sonuç. O yüzden kesinlikle kişiye özel tasarım yapılması ve doğal bir görünüm elde edilmesi için gereken bütün özenin gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.