Dikkat eksikliği obeziteye sebep oluyor

Psikiyatri Uzmanı, dikkat eksikliğinin obeziteye neden olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci, obezitenin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gittikçe artan bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek, "Diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, inme, uyku apne sendromu ve bazı kanser türleri obezitenin neden olduğu hastalıklardan sadece bazıları. Beden kitle indeksiniz, yani boyunuza göre sağlıklı olan kilonuz, sınırın ne kadar üzerindeyse siz de bu hastalıklar yönünden o kadar daha fazla risk altına giriyorsunuz demektir" dedi. 

Araştırmaların dikkat dağınıklığı ve dürtü kontrol bozukluğuna yol açan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığının sadece çocuk ve ergenlerde değil yetişkinlikte de obezite nedeni olduğunu gösterdiğini anlatan Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Onur Okan Demirci, "Bu yüzden, obezitesi olanlar sadece depresyon ve kaygı bozuklukları açısından değil, dikkat eksikliği olup olmadıkları yönünden de psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmelidirler. Genellikle çocukluk hastalığı olan DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) hastalığı olanların yarısından fazlasında bu hastalık erişkinlik döneminde de devam ediyor" diye konuştu. 


"Diyetlerinde başarısız oluyorlar" 
Yrd. Doç. Dr. Demirci, araştırmaların hem çocukluk çağında hem de erişkinlik döneminde dikkat eksikliği ve hipreaktivitenin obeziteye yol açtığını gösterdiğini dile getirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: 
"Erişkinlik döneminde özellikle ciddi obezitesi olanların yaklaşık yüzde 40’ında dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalığı olduğunu görülmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite erişkinlik döneminde daha zor teşhis edildiği için bu kişilerin diyet yapması ve obezitenin tedavi edilmesi de zorlaşmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişiler dürtülerini kontrol etmede zorluk yaşayabiliyorlar. Bu dürtü kontrol sorunlarının başında; tıkınırcasına ya da kontrolsüz yeme yer almaktadır. Araştırmalar obezite hastalarının yarısından fazlasında kontrolsüz/tıkınırcasına yeme bozukluğu olduğunu göstermektedir. Bir dürtü kontrol sorunu olan tıkınırcasına yeme bozukluğu da dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile yakından ilişkili olduğu için, obezitede bu iki psikiyatrik rahatsızlık bir arada bulunmaktadır." 

"Yeme bağımlılığına neden oluyor" 
Yrdç Doç. Dr. Demirci, "Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, beyinde dopamin yetersizliği ile ilişkili olduğu için yine dopamin ile ilişkili olan bağımlılıklar bu kişilerde çok sık görülmektedir. Bağımlılık yapıcı maddeler beynin ödül merkezlerinde dopamini artırırlar. Araştırmalar; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlarda özellikle kokain ve alkol bağımlılığı başta olmak üzere birçok bağımlılığa yatkınlık geliştiğini göstermektedir. Bu bağımlılıklara benzer şekilde dikkat eksikliği ve hiperaktivite hastalarının çoğunda yeme bağımlılığı görülür. Çünkü, yiyecekler tıpkı bağımlılık yapıcı maddeler gibi dopaminin beynin uyarmasını sağlarlar. Dolayısıyla bu hastalar için yiyecekler sadece keyif verici maddeler değil aynı zamanda eksik olan beyin uyarılmasını sağlayan şeyler olmaktadır" ifadelerini kaydetti. 

"Mutlaka tedavi Edilmeli" 
Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan aşırı kilolu obez diye adlandırılan bir kişinin diyet ile kilo vermesinin diğer obezlere göre daha zor olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Demirci, "Çünkü hem dürtüsellik bu kişilerde daha fazladır hem de diyet yapmak için gerekli olan dikkat ve organizasyon yeteneğinden daha yoksundurlar. Tüm bunlardan dolayı yaşam tarzlarını değiştirmekte daha çok zorlanırlar. Araştırmalara göre; dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavi edildiğinde hem çocuk ve ergenlerde hem de erişkinlik döneminde kilo vermenin daha mümkün hale geldiğini ve bu kişilerin diyet, spor, sosyal etkinliklere katılma gibi yaşam tarzı değişikliklerini daha kolay yapabildiklerini göstermiştir. Günümüzde obezitenin tedavisi sırasında rutin olarak psikiyatri uzmanları mutlaka yer almaktadır. Bu şekilde hem depresyon ve diğer psikiyatrik rahatsızlıklar hem de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olup olmadığı değerlendirerek tedavide daha olumlu sonuçlar alınmaktadır" dedi.