Dermatolog Dr. Mustafa Tümtürk: Estetik ve kozmetik mağduru olmayın

Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, son yıllarda dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen estetik-kozmetik işlem ve uygulamaların sayısının giderek arttığını belirtti ve doğru hekim seçimi gerekliliğini vurgulayarak bu konuda açıklamalarda bulundu

Doğru hekim seçiminin önemini vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, "Son dönemlerde estetik ve kozmetik uygulamaların giderek artan sıklıkta, ehliyeti olmayan kişiler tarafından ve hijyenik olmayan uygunsuz koşullarda yapıldığı görülmektedir. Basında yer alan bu tür haberlerin buz dağının görünen kısmı olduğu, bunu dermatologlara başvuran estetik ve kozmetik işlem mağduru hastaların komplikasyonlarından görüyoruz. Bu konu bizi halk sağlığı açısından endişelendiriyor." dedi.

İNSANLAR UYARILARI DİKKATE ALMALI

Türk Dermatoloji Derneği de vatandaşları merdiven altı işletmelere gidilmemesi noktasında uyarırken, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından estetik ve kozmetik işlemler için ruhsatlandırılmış klinik ve işletmeler dışında bu tür işlem ve uygulamaları yaptırmamaları gerektiği hakkında halkı bilgilendirdi. Piyasada çok fazla ruhsatsız ürün ve kozmetik preparat bulunduğunu söyleyen Dr. Tümtürk, "Kozmetik uygulamalardan artan bir beklenti var. Biz de bu artışı gözlemliyoruz. Ancak vatandaşlar işlem yaptırırken uygulanan ilaç ve preparatların orijinal olmasına, güvenilir ruhsatlı işletmelerde ve ehliyeti olan uzman hekimler tarafından bu işlemlerin uygulanmasına önem vermelidir. Bu konuda vatandaşlar, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili uyarı yazılarını dikkatle okumalıdır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

''MEDİKAL ESTETİK KURSLARI YASAL DEĞİL''

Yapılan uyarılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Tümtürk, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından İl Sağlık Müdürlükleri ve hastanelere Medikal Estetik Sertifikaları ve kursları ile ilgili yazının gönderildiğini ve yazıda 2003'te kısa bir dönem uygulanmasına izin verilen medikal estetik sertifika eğitimlerin 2008'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında yürürlükten kaldırıldığını, buna bağlı olarak bu tür yasal olmayan kurslardan alınan sertifikalar ve belgelerle hastalara hiçbir şekilde işlem yapılamayacağını, bunun yasal olmadığını, bu işlem ve uygulamaların sadece ilgili alandaki uzman hekim tarafından yapılabileceği konusuna dikkat çekti.