Denver 2 gelişim testi kimlere uygulanır? Denver 2 testi nedir, ne işe yarar?

Denver Gelişimsel Tarama testleri, gelişimsel sorunları olan altı yaşın altındaki küçük çocukları belirlemek için 1967'de tanıtıldı. Denver II'nin revize edilmiş bir versiyonu, gerekli iyileştirmeleri yapmak için 1992'de piyasaya sürüldü. Testlerin amacı, gelişimsel sorunları olan küçük çocukları, yardım için yönlendirilebilmeleri için tanımlamaktır.

Denver Gelişimsel Tarama Testleri, 0 ila 6 yaş arası çocukların zihinsel gelişim olasılığı için bir testtir. Her çocuğun yaş grubuna göre görevleri vardır. Test, problemlerin semptomatolojisi, tutarsızlık şüphelerini doğrulamak veya çürütmek ve problem semptomatolojisi için kullanılır. Test 1967'de önerildi, 1992'de testin değiştirilmiş ikinci versiyonu (Denver II) yayınlandı.

Denver 2 testi, çocuk gelişimi safhasında uygulanan tarama testlerinden birisidir. Çocuklar için uygulanan Denver 2 testi, yaşa uygun becerilerin değerlendirilmesinde önem arz etmektedir.

Denver 2 testi, 0-6 yaş arasındaki çocukların belli aralıklarla gelişimlerini takip etmek ve gelişimsel riskleri belirlemek için kullanılan bir araçtır.

Çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendirmede kullanılan bu test ;

*Belirti göstermeyen gelişimsel sorunları taramada,

*Gelişimsel gerilik olduğundan kuşkulanılan işlevleri nesnel bir ölçütle doğrulamada,

*Gelişimsel olarak risk altındaki çocukları ( çoğul gebelik, ailede gelişimsel sorun olanlar vb. ) izlemede kullanılır.

Zeka testi değil, gelişim tarama testidir. Kişisel- sosyal, ince motor, dil ve kaba motor olmak üzere dört alt testten ve 134 maddeden oluşur.

Kişisel- Sosyal: insanlarla iletişim kurma, ihtiyaçlarını karşılayabilme

İnce motor- uyumsal: el-göz koordinasyonu, nesneleri kullanabilme,

Dil: duyduğunu anlama, dili kullanma

Kaba motor: hareket yeteneğini değerlendirir.

Yapılan test sonucunda gelişim alanlarında herhangi bir gecikme tespit edilmesi halinde, gecikmenin meydana geldiği gelişim alanına yönelik destekte bulunması için aile bilgilendirilir.

0-6 yaş arasında yer alan çocuklara ve bebeklere uygulanan gelişim tarama testidir. Ölçtüğü beceriler; çocuk ve bebeklerde ince motor ve kaba motor, dil gelişimi, sosyal ve öz bakım becerileridir. Denver II testi çocuğun belli alanlarda, kendi yaş gelişim profiline uygun bir şekilde gelişimsel sürecini takip etmeye, anlamaya ve gözlemlemlemey e yarayan geçerliliği ve güvenilirliliği olan bir testtir.

GELİŞİM BASAMAKLARI

İnce Motor Beceriler: Çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz kordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme gibi becerilerin kendi yaş profiline uygun seviyede kazanılıp kazanılmadığını gösteren becerilerdir.

Kaba Motor Beceriler: Atlama, yürüme, koşma ve zıplama gibi genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin becerilerin çocukların kendi yaş gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını göstermektedir.

Sosyal-öz bakım Becerileri: Kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilme, kendi işini kendisinin halledebilmesi ve Sosyal iletişim becerilerini kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir.

Dil Becerileri: Çocuk ve bebeklerde işitme, duyma, anlama, dili kullanama kendi gelişimsel özelliklerine göre, ses ve kelimeleri uygun dönmelerde çıkarıp çıkarmadığını ayrıca düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kuramadığını ölçen beceridir.

Uygulaması: Denver II testi uygulaması , bu testin uygulama eğitimini almış ve uygulama sertifikası olan kişilerce uygulanmaktadır. Test gelişimsel basamakları ölçülmesi hedeflenmiş, 10 ile 15 dakika kadar sürmektedir. Denver II testi gelişim testi olarak ele alınmalıdır, bir zeka testi değildir. Çocuk ve bebeklerde gelişimsel basamakların herhangi birinde veya birden fazla gelişim basamağında belirti göstermeyen gelişimsel problemleri , gelişim geriliği gösteren durumlarda tanı koymak için uygulanmaktadır. Test bir çocuğa uygulandıktan 6 ay sonra tekrar uygulanabilmektedir, daha önce test tekrarı yapılmamalıdır. Uygulama esnasında, çocukla birlikte anne ve babası veya ebeveynlerinden en az birisinin yanında olması gerekmektedir. Denver II testi gelişim geriliği gösteren, özel eğitim alması gereken gereken çocukların erken dönemde saptanması veya klinik değerlendirmelerde tanı alması için uygulanmaktadır.

Uygulama Alanları: Denver II testi gelişimsel olarak çoğunlukla

1- Gelişim geriliği gösteren çocuk ve bebeklerde, riskli bebeklerde( erken doğum, kordon dolanması, doğum ağırlığı düşük , çoğul gebeliklerde)tanı koymak

2- Riskli gebelik geçiren anne adaylarının ( madde bağımlılığı, herhangi bir hastalık veya gelişimsel öyküsü, akraba evliliği) bebeklerinde.

3- Sağlıklı gözüken çocukları ve bebekleri olası sorunlardan korumak ve takip için

4-Okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü olan çocuklarda

5- Algılama ve dili kullanmakta zorlanan çocuklarda

6- Fiziksel gelişimi yaş gelişimine uygun ilerlemiyorsa

7- Okul öncesi dönemde sosyal iletişim becerisi kurmakta zorlanıyor ise

8- Yaşına uygun olan becerileri geliştirmekte güçlük yaşıyorsa Denver II testi uygulanmaktadır.