Delta varyantının belirtileri değişti, 2 doz aşı koruyor

Delta varyantına karşı en etkili silah, iki doz aşı ve bireysel korunma. Uzmanlar, belirtileri Kovid'in ilk türüne göre değişiklik gösteren Delta varyantından korunmak için, gecikmeden iki doz aşı olmanın önemini vurguladı.

Dünyada 29 ülkede, Türkiye'de ise 134 kişide saptanan Delta varyantı normalleşme öncesi vatandaşları tedirgin etti. Klasik Kovid, "Yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı" ile kendini gösterirken, Delta varyantı ise "Baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı" gibi ağır grip semptomlarıyla genelde genç nüfusu hedef almaya başladı. Aşılansak bile toplumsal bağışıklık oluşana kadar kişisel tedbirlerin çok önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, vatandaşları yeni varyanta karşı uyardı:

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın: "Uyguladığımız aşının tek dozu, %80-86 koruyuculuk sağlıyordu. Fakat Delta varyantında tek doz aşıdaki koruma %30'lara düşüyor. Bu nedenle hızlı bir şekilde ilk doz, dört hafta sonra da ikinci doz aşılarımızı yaptığımızda %95 oranında Delta varyantına karşı korunacağız. Toplumsal bağışıklık için toplumun %70'ini aşılamamız gerekiyor."

TEDİRGİNLİĞİ AŞMALIYIZ

"Eğer aşılarımızı yaptırmazsak, birinci ve ikinci doz arasında tedbirleri gevşetip Delta varyantı ile yüz yüze kalırsak güz dönemine müzminleşen bir virüsle girmiş oluruz. Toplumda aşı yaptırmak isteyen ciddi bir kitle, çok küçük düzeyde de aşı karşıtları var. Fakat bunların arasında aşı tedirginliği ya da ilgisizliği yaşayan bir kitle de var. Bu kitlenin dikkate alınması gerekiyor. Sağlık çalışanları, toplum bilimciler, medyanın, aşı tedirginliği yaşayanların iknası için çalışmalı."

ÇOK HIZLI AŞILAMA ŞART

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl: "Delta şimdiye kadar bildirilen varyantların en güçlüsü, en hızlısı ve en bulaştırıcısı. Bu türden korunmak için hızlı aşılama şart. Delta varyantı görülen vakalara karşı, BioNTech aşısının ilk doz koruyuculuğu yüzde 33. İki doz yapıldığında yüzde 88'lere çıkıyor."

GENÇLİK SAĞLIK İÇİN SIRADA

Aşılama yaşı 18'e düştü, randevu alanlar hastanelere koştu. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne aşıya gelen 23 yaşındaki Dicle Yaliç, "Son ana kadar bekliyordum. Şu anda kendimi çok mutlu hissediyorum" dedi. Aşı için hastaneye gelen Tayyip Akça "19 yaşındayım, ilk grupta olsaydık ilk aşılardan da olurdum. Üniversite hayatım uzaktan eğitimle geçti. İlk sınıftım üniversiteme hiç gidemedim" dedi.

29 ÜLKEDE 'NORMAL' İÇİN GERİ ADIM

Delta nedeniyle artan vaka ve can kayıpları arttı, ülkeler normalleşmeyi erteledi, maske geri döndü.

RUSYA: 24 saatte 20 binin üzerinde vaka tespit edildi, 24 Ocak'tan bu yana ilk kez rekor kırıldı. Moskova'da 500'den fazla seyircinin katılacağı etkinlikler yasaklandı. 28 Haziran'dan itibaren restoranlara aşı olanlar ve negatif testi bulunanlar girebilecek.

AFRİKA: 14 Afrika ülkesinde Delta varyantı tespit edildi. aşıya erişim sıkıntısı yaşandığı için vaka ve can kayıpları arttı.

MASKE YASAĞI DÖNDÜ

İSRAİL: Yaklaşık 10 milyon nüfusunu hızla aşılayarak normal hayata dönen ilk ülkelerden İsrail'de, vakalar Delta varyantının etkisiyle yeniden artışa geçti. Kapalı alanlarda maske tekrar zorunlu oldu.

ÇİN: Delta varyantı nedeniyle salgın tedbirleri kapsamında uyguladığı sınır kısıtlamalarını gelecek yılın ortasına kadar uzatıldı.

İNGİLTERE: Vaka ve can kayıplarının artması nedeniyle normalleşme temmuz sonuna ertelendi.

ALMANYA: İngiltere, Brezilya ve Hindistan'a giriş-çıkış yasaklandı.

AVUSTRALYA: Son 24 saatte 60 vaka tespit edildi. Yetkililer Sidney'in salgında en korkunç dönemini geçirdiğini söyledi.

KAZAKİSTAN: Nur-Sultan ve Almatı'da hafta sonu işyerlerinin kapatılması kararı alındı. Hafta içi ise eğlence, AVM ve pazarlara saat sınırlaması getirildi.

ÜNYE'DE 56 KİŞİYE 'DELTA' KARANTİNASI

Ordu Ünye'de bir sitede oturan Azerbaycan uyruklu bir kadının 'Delta' varyantlı vaka olduğu belirlendi. Çalışma başlatan filyasyon ekipleri, sitenin bazı bloklarındaki daireleri karantinaya aldı, temaslı market ve pastane çalışanlarıyla birlikte 56 kişi izole edildi.