''Delta varyantına hazır olmalıyız''

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, aşı takviminde 4'üncü doz aşıların açılması ve çocukluk çağındakilere aşılamalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Delta varyantının baskın hale geldiğine ve asıl büyük dalganın sonbaharda beklendiğine işaret eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, "Delta varyantına hazır olabilmek için mRNA aşısının, yani BioNTech'in en az iki doz yapılmış olması gerekiyor. Biz bu dalgayı sonbaharda bekliyoruz eğer olacaksa. Sonbahara kadar herkesin iki doz BioNTech aşısının tamamlamasını istiyoruz" dedi.

PROFİLLER DEĞİŞTİ

Delta varyantıyla beraber hastaneye yatış ve yoğun bakım hasta profillerindeki değişimlere de dikkat çeken Prof. Dr. Yiyit, "Sinovac aşısı olup üçüncü doz zamanı gelmiş olanların bir an önce aşılarını tamamlamaları gerektiğini söyleyerek "Genelde yatan hastalarımız, aşı olmayan ya da aşı takvimini tamamlamamış hastalardan oluşuyor" dedi.

KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE AŞIDAN KAÇINMA VAR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye'de aşılanma hızının yüksek olmasına rağmen 18 milyon insanın halen aşı yaptırmadığını belirterek, kulaktan dolma bilgilerle aşıdan kaçma ve kaçınma olduğunu söyledi. Şener, "Türkiye'de halen 18 milyon vatandaşımız bir doz dahi aşı olmadı. Bu ciddi bir rakam. Sokakta dolaşan 5-6 kişiden bir tanesine denk geliyor" dedi.

İŞ DÜNYASINDAN ORTAK AŞI ÇAĞRISI

Türkiye'nin önde gelen memur ve işçi sendikaları, TOBB ve TESK ortak bir bildiriyle aşı çağrısında bulundu. Hastanelerde yatanların büyük bölümünün aşısız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "50 yaş üzeri vatandaşlarımızı bir an evvel 3. doz aşılarını olmaya, iki doz aşı olmamış vatandaşlarımızı da ikinci aşılarını yaptırmaya davet ediyoruz" denildi. Açıklamada, "Vaka sayıları yeniden tedirgin edici seviyeye ulaşmıştır. Tedbirli olmazsak salgını durdurmak çok daha uzun sürebilir" uyarısı yapıldı.

4'ÜNCÜ DOZ SEYAHAT İÇİN

Önceki gün açılan 4'üncü doz aşı hakkıyla ilgili oluşan kafa karışıklığına açıklama getiren Prof. Dr. Yiyit "Daha önce iki doz Sinovac aşısı olup bir doz BioNTech aşısı yaptırmış olanlara seyahat mağduriyetini gidermek adına bir doz daha BioNTech aşı imkanı tanındı. 4'üncü dozlar bu yüzden açıldı. Gerekçesini beyan ederek insanlara aşılarını olma imkanı verildi. Burada bilimsel anlamda bir ihtiyaç söz konusu değil. Kati surette inaktif virüs aşılarının verileri ile alakası yok bu uygulamanın" diye konuştu.