Delta virüsü kaç günde geçer, iyileşir? Delta plus varyantı virüsü nedir, belirtileri neler?

Delta plus varyantı, K417N adı verilen bir spike protein mutasyonuna sahip olması dışında mevcut delta varyantına benzer. Spike proteinleri, virüsün insan hücrelerine bağlanarak bulunduğu yeri tahrip eder. Delta artı mutasyon, daha önce beta varyantında tanımlananla aynıdır. Washington Post'a göre, bazı uzmanlar delta plus'ın şu anda baskın olan delta varyantından daha bulaşıcı olabileceğine inanıyor, ancak bu noktada bu sonuca ilişkin yaygın bir fikir birliği yok. Peki Delta plus variantı virüsü nedir, belirtileri neler? Delta virüsü kaç günde geçer, iyleşir?

Kovid-19 enfeksiyonlarındaki son artış, ilk olarak geçen yılın sonlarında Hindistan'da tanımlanan oldukça bulaşıcı delta varyantı tarafından körükleniyor. Şimdi, bu varyantın bir varyasyonu tehdit oluşturmaya başlıyor. Delta plus olarak adlandırılan Kovid-19 alt türü hakkında merak edilenleri bu haberimizde derledik. Peki Delta plus variantı virüsü nedir, belirtileri neler? Delta virüsü kaç günde geçer, iyleşir?

DELTA PLUS VARYANTI NEDİR?

Delta varyantı dünyada yeni bir tedirliğine yol açtı. Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir 'spike' protein mutasyonuna sahip.

Delta Plus, Delta'nın mevcut özellikleriyle bir araya geldiğinde; daha kolay yayıldığı/bulaşabildiği, akciğer hücrelerine daha kolay tutunduğu ve virüsü etkisiz hale getiren monoklonal antikor tedavisine karşı daha dirençli olduğu için 'endişe' yaratıyor.

Bu nedenle de DSÖ, Delta ve Delta Plus varyantlarını 'endişe verici' kategoriye aldı. Delta ve Delta Plus varyantları aşılardan ve hastalığa karşı önceden var olan bağışıklıktan kaçabiliyor.

Plus ön adlı varyant, ilk olarak geçen yıl Hindistan'da tespit edilen ve ikinci dalgada çok sayıda yeni vaka ve can kaybına yol açan Delta varyantı ile bağlantılı.

DELTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

İlk olarak Hindistan'da tespit edilen Delta varyantında hastaların olağandışı semptomlar görüldüğü kaydedildi. Delta varyantının daha bulaşıcı olduğunu belirten uzmanlar, Covid hastalarında işitme bozukluğu, şiddetli mide rahatsızlıkları ve kangrene yol açan kan pıhtılarının görüldüğünü söyledi.

Tipik olarak Covid hastalarında görülmeyen bu belirtiler, Hindistan'daki doktorlar tarafından Delta varyantıyla ilişkilendirildi. İngiltere ve İskoçya'dan gelen çalışmalar, şu anda orada da baskın olan Delta varyantın hastaneye yatış riskini artırdığını gösterdi.

Delta varyantının daha önceki baskın varyant olan Alfa (Kent) varyantından yaklaşık yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor.

DELTA VARYANTI NEDEN HIZLA YAYILIYOR?

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, araştırma kapsamında 63 Delta hastası ve 62 Kovid-19 hastası incelendi. Delta'nın hızlı yayılmasının nedeninin vücutta kendisini daha hızlı kopyalaması olduğu belirlendi.

Aynı habere göre, Delta ile efekte olanlardaki kopya sayısının orijinal koronavirüse yakalananlara oranla 1000 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ayrıca varyantın orijinal virüsten 2 ila 3 kat daha hızlı yayıldığı da tespit edildi.

Bilim insanları bu çalışma ile Delta'nın bir gizeminin daha çözüldüğünün altını çizdi. Uzmanlar bu sayede varyant ile daha iyi mücadele edecek tedavi yollarının belirlenmesinin önünün açıldığı yorumunda bulundu.

HANGİ AŞI DELTA'DAN NE KADAR KORUYOR?

İngiliz bilim insanları Türkiye'de de kullanılan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının Delta varyantına karşı etkisini açıkladı. 20 bine yakın kişiden alınan verilerin incelenmesi ile elde edilen sonuçlara göre, iki doz Pfizer aşısı Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları önlemede % 88 etkili. Reuters'ta yer alan habere göre, Public Health England (PHE) araştırmacıları bir başka varyant olan Alpha için de bu aşıyı mercek altına aldı. Bilim insanları iki doz Pfizer aşısı Alpha varyantından kaynaklanan semptomatik hastalıkları önlemede % 93.7 etkili olduğunu saptadı.

KORUYUCULUK ORANI REVİZE EDİLDİ

PHE söz konusu aşının ilk dozunun Delta varyantından kaynaklanan semptomatik hastalığa karşı yaklaşık % 33 etkili olduğunu söylemişti. Son çalışma ile bu oran yüzde 36'ya revize edildi.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde kullanılan bir başka aşı olan Sinovac için Delta koruyuculuk oranı açıklanmıştı. Sinovac sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı etkili olduğunu duyurdu. Peicheng, Reuters'a yaptığı açıklamada aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisine yer verdi. Peicheng, üçüncü doz aşı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Peicheng, üçüncü doz uygulamasının, Delta varyantına karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunun ortaya çıkmasına yardımcı olacağını belirtti.

Moderna da aşısının Delta'ya karşı etkinlik oranını açıkladı. Şirket ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı. Aşı, Delta varyantı da dahil olmak üzere test edilen tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.

Delta ile ilgili son açıklama Novosibirsk Devlet Üniversitesi Laboratuvarı Başkanı ve Rusya Bilimler Akademisi üyesi Sergey Netesov'tan geldi. Netesov Sputnik'e verdiği demeçte aşının Delta varyantına karşı sağladığı koruma oranını da açıkladı. Nestov, 'Aşı delta varyantına karşı yüzde 90 koruma sağlıyor' dedi.