Koronavirüsün ardından bu kez Monkey B ve Monkeypox virüsleri gündemde

Koronavirüsün Alfa, Beta, Delta, Delta Plus ve Lambda gibi çeşitli ülkelerde ortaya çıkan varyantlarının ardından bu kez maymun kaynaklı iki hastalık gündeme geldi. Bugüne dek kaydedilen 50 vakanın 21'inin ölümle sonuçlandığı Monkey B hastalığının yanı sıra ABD'de yüzlerce kişiye bulaştığı düşünülen Monkeypox virüsünün yeni bir salgına dönüşebileceği düşünülüyor. Uzmanlar ise Monkeypox ve Monkey B virüsleri ile ilgili şimdilik herhangi bir endişeye yer olmadığını söylüyor.

Aksam.com.tr

İlk olarak Çin'de ortaya çıktığı düşünülen Kovid-19, vakaların yoğunluğuna bağlı olarak çeşitli ülkelerde farklı varyantlarla varlığını sürdürüyor. Alfa, Beta, Gama, Delta, Delta Plus ve Lambda gibi varyantları konuşulan koronavirüsün ardından bu kez ise Monkey B ve Monkeypox hastalıkları dünya gündemine yerleşmeye başladı.

Aksam.com.tr'nin sağlık konusunda yayın yapan Amerikan dergisi Health'ten aktardığı habere göre, her iki hastalığın isminde de "maymun" (monkey) kelimesinin geçmesi hastalıkların birbirine karıştırılmasına sebep olsa da, birbirlerinden oldukça farklı oldukları kaydedildi.

Hem Monkeypox hem de Monkey B ölümcül olabiliyor

ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) verilerine göre, Afrika'da Monkeypox hastalığına yakalanan 10 kişiden biri hayatını kaybetti. Öte yandan, Monkey B virüsüne yakalandığı kaydedilen 50 vakadan ise 21'i ölümle sonuçlandı.

Monkeypox ABD'de yayılmaya başladı

ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, Temmuz 2021'de ilk vakanın kaydedilmesinin ardından ABD'de 200'den fazla insanın Monkeypox şüphesiyle izlenmeye alındığını duyurdu.

Nijerya'dan ABD'ye seyahat eden bir ABD vatandaşında görülen Monkeypox virüsünün 27 eyalette 200'den fazla kişiye bulaşmış olabileceği düşünülüyor.

Öte yandan, Monkeypox virüsünün bugüne dek Afrika'nın dışında ABD, İngiltere, İsrail ve Singapur'da görüldüğü kaydedildi.

Henüz herhangi bir kesin tedavisi bulunmayan Monkeypox virüsünün ağız, burun, göz ve deri üzerindeki yaralardan bulaşabildiği bilgisi paylaşıldı.

Monkeypox virüsünün "Smallpox" olarak anılan çiçek hastalığıyla olan benzerlikleri dolayısıyla, çiçek aşısının olası bir Monkeypox salgınını önlemede etkili olabileceği fikri üzerinde duruluyor.

Monkeypox ve Monkey B hastalıklarının semptomları

CDC kayıtlarına göre, 2 ilâ 4 hafta arası süren Monkeypox semptomları şöyle:

* Ateş

* Baş ağrısı

* Kas ağrısı

* Sırt ağrısı

* Şişik lenf bezleri

* Üşüme

* Halsizlik

Monkey B semptomları ise şu şekilde sıralandı:

* Ateş ve üşüme

* Kas ağrısı

* Halsizlik

* Baş ağrısı

* Nefes darlığı

* Bulantı ve kusma

* Karın ağrısı

* Hıçkırık

Monkeypox ve Monkey B'den dolayı endişe edilmeli mi?

Rutgers New Jersey Tıp Fakültesinden Dr. David Cennimo, insanların Monkeypox virüsünden dolayı endişe duymasını gerektirecek bir durum olmadığını söyledi.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezinden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Amesh Adalja ise, Monkey B virüsüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bugüne kadar kayıtlara geçen Monkey B vakalarının tamamının laboratuvar ortamında doğrudan maymunlar üzerine çalışan uzmanlardan oluştuğunu belirten Dr. Adalja, "Eğer böyle bir ortamda çalışmıyorsanız, risk altında olduğunuzu söylemek çok güç." diye konuştu.