Delta 3.5 ayda % 90'a çıktı

Delta varyantı yüzde 90'ı geçti. Delta varyantı 3.5 ayda Türkiye'yi sardı. Vakaların yüzde 90'a ulaştığını belirten Sağlık Bakanı Koca, ‘Delta plus'ın da giderek arttığını söyleyerek “1.5 metre ile sağlanan koruma artık 2 metrede sağlanıyor” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Delta varyantının Türkiye'de yüzde 90'ı geçtiğini belirterek, "Daha önce 1.5 metre ile sağlanan koruma şimdi ancak 2 metre ile sağlanabilir. Salgını gündemimizden çıkarmalıyız ama tedbirlere uymalıyız. Kapalı yerlerde asla maskeleri çıkarmayın" dedi.

AŞIDA SIKINTI YOK

Koca, "Hem BioNTech hem Sinovac, her iki aşımız da var. Sputnik aşısının birinci ve ikinci dozları farklı. Farklı olan ikinci dozu gelmediği için aşılamayı başlatmadık" diye konuştu, 3. doz için "BioNTech veya MRNA aşısında şu an üçüncü bir doza ihtiyaç yok. Ama 7-8 ay sonra koruyuculuğunun azaldığını İsrail'den biliyoruz. Önümüzdeki süreçte, takiple, ne zaman gerekip gerekmediğini de söylemiş olacağız" dedi.

AŞILANAN ÖLMÜYOR

"2 doz aşı olmasına rağmen hastalananların sayısında artış olduğu" yönündeki iddialara ilişkin konuşan Koca şöyle devam etti: "Aşısı tamamlanmış aktif 1 milyon 510 bin sağlık çalışanı içerisinde bugüne kadar vefat eden olmadı. Son bir aylık zaman diliminde dünyada nüfus başına en fazla aşılamanın yapıldığı üç ülkeden biri olduk. Dün 18 yaş üstü, en az 1. doz aşılanmış kişi sayısında bile ABD'yi geçtik. 2 doz için de zannediyorum iki hafta içinde geçmiş oluruz. Aşılanma oranlarımız her geçen gün artıyor."

12 YAŞINDAKİ AHMET'E İLK DOZ

Kırşehir'de aşı hakkı tanınan Ahmet Kaya'ya (12) koronavirüs aşısı uygulandı. 7'nci sınıf öğrencisi Ahmet Kaya, "Ben yoğun bakımda yatan insanları gördükçe üzülüyorum. Herkes aşısını olsun" dedi. Kaya'nın bilinen kronik bir rahatsızlığının bulunmadığı belirtilirken, yetkililer sistemde geçirdiği hastalıklardan dolayı bu yaş grubundakilere de aşı hakkı tanınabildiğini ifade etti.

ÖĞRETMENLER TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Öğretmenlerin aşılanma oranına işaret eden Koca, "1 doz aşı olan öğretmenlerimizin oranı %81. İki doz aşısını tamamlamış öğretmenler %66 ile Türkiye ortalamasının üzerinde" dedi. Koca, 12 yaş çocuklarda, kronik rahatsızlığı söz konusu ise aşılamayı önerdiklerini, 15 yaş ve üstünün ise aile onayıyla yapıldığını belirtti.

YENİ VARYANTLA BELİRTİLER DEĞİŞTİ

Delta varyantı belirtileri diğer varyantlardan bazı farklılıklar gösteriyor. Zoe Covid Semptom Gubu'nun çalışmasında kaydedilen bilgilere göre Delta varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Kovid'de ise belirtiler yüksek ateş, yeni ve sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde biliniyor.