Koronavirüs bulaşıcı mıdır?

Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüs dünya çapında paniğe yol açmasının ardından Türkiye’de de gerekli önlemler alınmaya başladı.

 Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan virüs dünya çapında paniğe yol açmasının ardından Türkiye’de de gerekli önlemler alınmaya başlandı. İstanbul Havalimanı Hudutlar Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri Çin’den yolcu taşıyan veya bu havayolu şirketlerine yer hizmeti veren şirketleri uyardı.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELER?

Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda incelenmesi sonucu Çinli Yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun Coronavirüs olduğu sonucuna vardı.

Coronavirüsler solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir grup virüs. Daha önceki Coranavirüslerin ortak belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkıyor.

Bazı hastalarda ishal, bulantı kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ediyor.

Birçok hastada Zatürre, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor. Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Mark Woolhouse " Bu virüs daha çok soğuk algınlığı benzeri bulgulara yol açıyor ve bu da endişe verici ancak SARS kadar ciddi değil diyor. Ancak Hong Kong'lu uzmanlar virüsün genetik yapısının SARS (Şiddetli akut solunum yolu sendromu ile yüzde 80 örtüştüğünü belitmişti.