Çok su içip hemen acıkıyorsa diyabete dikkat

Uzmanlar çocuklarda diyabetin çok sinsi ilerlediği ve birçok ailenin belirtileri ‘normal' olarak görüp teşhiste geciktiği uyarısında bulundu. Çocuğunuz sofradan kalktıktan sonra acıkıyor, eskisinden daha fazla su içip idrara çıkıyorsa dikkat!

MİKTAT ÇAKAR

Çocukluk çağında en sık görülen kronik hastalıkların başında diyabet geliyor. Ortalama 8 yaşında ortaya çıkan bu hastalık belirti verse de çoğu zaman aileler önemsemiyor ve teşhis gecikiyor. Çocuklarda diyabetin kontrol edilememesi durumunda ise erken yaşlarda görme kaybı, böbrek yetmezliği, sinir hücrelerinde zedelenmeye bağlı nöropatiler, erken kalp damar hastalıkları, ciltte özellikle ayaklarda kronik geçmeyen yaralar görülür. Konuyla ilgili bilgi veren İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Güneş son dönemde çocuklarda diyabet sıklığının arttığını belirterek şöyle konuştu:

SİNSİCE İLERLEYEBİLİR

"Çocuklarda görülen şeker hastalığı vakalarının tamamına yakını TİP 1 diyabet. Pankreastaki insülin üreten hücrelerin kalıcı olarak harabiyeti sonucu hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorunda. Şeker hastalığı bulguları ortaya çıkmadan uzunca bir süre önce pankreastaki hücrelere karşı vücudun savunma sistemi tarafından bir saldırı başlar ve bu hücreler zaman içinde yok olur. Bu nedenle otoimmün bir hastalık olarak değerlendirilir. Çocuğunuzda çok su içme, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk, iştah artışı, gece altını ıslatma veya gece tuvalete daha sık gitme, çok yemeğe rağmen kilo kaybı, yorgunluk, sinirlilik hali, bulanık görme ağızda aseton kokusu gibi belirtiler varsa mutlaka uzman bir hekime başvurmalısınız. Tip 1 diyabet sinsi bir hastalıktır, başlangıç belirtileri başka hastalıklarla karışabilir. Daha önce gece idrara çıkmayan bir çocuk gece tuvalete kalkıyorsa veya altını ıslatmayan bir çocuk gece alt ıslatmaya başladıysa dikkat etmek gerekir. Bebeklerde ise sık bez değiştirme veya inatçı pişikler daha büyük kız çocuklarında geçmeyen genital bölgedeki mantar enfeksiyonları aileleri uyarıcı olmalıdır. Eskisine göre çok yediği halde kilo kaybediyorsa, ders sırasında tuvalete gidiyorsa, yorgunluk nedeniyle devamsızlık başladıysa şeker hastalığını düşünmek gerekir."

GEÇ KALINIRSA KOMAYA GİDER

"Çocuklar hastaneye halsizlik, ateş, bulantı, karın ağrısı gibi spesifik olmayan bulgularla başvururlar. Aileler diyabet bulgularını dile getirmeyebilirler. Dolayısı ile acil servislerde diyabet tanısı atlanabilir. Teşhisi geciken çocuklarda bir süre sonra bulantı, kusma, karın ağrısı, gözlerde çöküklük, derin ve hızlı nefes alma, ağızda aseton kokusu, yüksek ateş gibi diyabet koması denilen ketoasidoza doğru gidişin belirtileri başlar. Diyabet bulgularının fark edilememesi sonucu diyabet koması gelişebilir."