Çocuklarda pozitiflik oranı yüzde 30'a çıktı

Artan vakalarla birlikte okulların da açılmasıyla çocuk hasta sayısı da tırmandı. Ankara'da önceki haftalarda yüzde 8 civarında seyreden vaka oranı bu hafta yüzde 30'lara yaklaştı.

Yüzde 87.7'lik ilk doz aşılama oranıyla mavi kategoride yer alan Ankara'da 28 Ağustos-3 Eylül vaka ortalaması 242.61'di. Bu oran 4-10 Eylül haftasında 282.66'ya çıktı. Vaka oranlarındaki bu artış hastanelere de yansıdı. Özellikle okulların açılmasıyla oluşan hareketlilikle çocuk vakaları da tırmandı. Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, "Çocuklarda pozitif vaka en baştan beri yüzde 11.8 civarlarındaydı ama son günlerde katladı" dedi. Ankara Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi ise "Okulların açılması da bir etken. Onun dışında tatil bitti ve insan aktivitesi çok arttı. Maalesef maske-mesafe tedbirleri de maalesef azaldı. Önceki haftalara göre çocuklarda test pozitifliği yaklaşık yüzde 8 iken şimdi yüzde 30'lara yaklaştı" diye konuştu.

KESİNLİKLE AŞILANMALILAR

Prof. Kendirli ise aşı çağrısı yaptı: "Şu an yeni doğan ve çocuk enfeksiyonda 8 yatağımız dolu, acilde yatış bekleyen pozitif hastamız da var. Aşıyı mutlak bir şekilde öneriyoruz. Ailesi ve çocuğu aşılı olmayan hastalar daha çabuk enfekte oluyor ve hastaneye yatış oranları da oldukça yüksek."