Solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Grip ani başlayan, ateşli bir solunum yolu hastalığı yapan ve influenza virüslerinin etken olduğu viral bir hastalıktır. Virüs hemen bütün yaş gruplarını etkiler. Sağlıklı çocuklarda genellikle kendi kendini sınırlayabilen, basit ateşli enfeksiyon olsa da bazen akciğer, kalp, beyin, karaciğer ve kas gibi birçok organı etkileyen bozukluklara, özellikle iki yaş altı çocuklarda ciddi yaşamı tehdit eden viral ya da ikincil bakteriyel enfeksiyonlara sebep olmaktadır.
- Ateş, genellikle üç gün sürer…
Ateş düştükten sonra tekrar bir yükselme saptanabilir. Öksürük ve halsizlik haftalarca sürebilir.Oluşabilecek problemler mutlaka yakından izlenmelidir. Hastalık belirtilerinin uzun sürmesi, ateşin 3 günden fazla devam etmesi, iyileşme belirtileri olduktan sonra tekrar ateşin ortaya çıkması, solunum sıkıntısı belirtilerinin olması, bilinç durumunda değişiklik ve yeterli sıvı alamama ve beslenme güçlüğü olduğu durumlarda mutlakadoktora başvurulmalıdır. İnfluenza enfeksiyonu, kişiden kişiye damlacık yoluyla bulaşır; ancak bulaşmada yüzeylerin rolü büyüktür. Kişi virüs barındıran masa, kapı kulpu, oyuncak gibi yüzeylere temas ettikten sonra temasta bulunan elini gözüne veya ağız mukozasına değdirirse bulaşma olur. Bu yol, özellikle çocukların enfekte olması açısından çok önemlidir. Tanısı için; burun sürüntüsünden yapılacak basit bir test ile tanı doğrulanabilirse de testin negatif kalması hastalığı dışlamaz. Gerekli durumlarda daha detaylı testler uygulanabilir.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirin!
Vücudun doğal savunma sistemini korumak ve güçlendirmek için sağlıklı yaşam kurallarının temelini oluşturan besinler önemli rol oynar;
- ANNE SÜTÜ: Çocukları enfeksiyonlara karşı koruma anne sütü vermekle artar. Doğumdan itibaren ilk 6 ay tek başına, daha sonra tamamlayıcı gıdalarla beraber 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi bebeğin hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacaktır.
- UYGUN YAŞ GRUBUNA GÖRE;? çocuk için her gün süt –süt ürünleri tüketimi , yumurta, et, meyve-sebze, tahıllar ve baklagillerin tüketilmesi dengeli olmalıdır. Vücudun yapıtaşı protein kaynaklarını almak çok önemlidir. Özellikle yumurta en değerli protein kaynağı olup çocuk beslenmesindeki yeri önemlidir. Et ürünlerinden kırmızı et ve balık vazgeçilmezdir. Özellikle balıklardan somon, hamsi, mezgit, uskumru bol miktarda omega 3 balık yağı içerdiklerinden çocuklarda vücut direncini artırmanın yanı sıra beyin ve göz gelişimi için de çok önemlidir.
- D VİTAMİNİ: Son yıllarda D vitamininin sadece kemik ve diş yapısını güçlendirmediği aynı zamanda eksikliğinde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı saptanmıştır. Ülkemizde 2 yaşa kadar olan çocuklara düzenli D vitamini verilmesine karşın daha sonra D vitamini kullanılmamaktadır. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan D vitamini eksikliği için doktor kontrolünde uygun desteğin verilmesi gerekir.
AYRICA; çocuk ve bebekleri SİGARADAN KORUMALI, evde sigara içilmemeli ve çocuklar sigara içilen ortamlardan uzak tutulmalıdır. Gripten korunmada en etkin yol aşının yapılmasıdır. Grip aşısı koruyucudur. Özellikle her yıl riskli kişilerin aşılanması oldukça önemlidir.