Türkiye’de en sık inek sütü, yumurta, kuruyemiş, buğday ve protein bazlı (örneğin tavuk, balık gibi) yiyeceklerin tüketimine bağlı besin alerjilerinin görüldüğüne dikkat çeken Diyetisyen Sibel Mumcu, besin alerjisi vakalarına çocukluk döneminde daha sık rastlanmakla birlikte değişen besin işleme teknolojisi ve yaşam koşullarına bağlı olarak ileri yaşlarda da çeşitli besinlere karşı alerji geliştiği de görülmektedir dedi. Mumcu, birçok insanda görülen besin alerjisi belirtilerinin çoğunlukla rahatsızlık verici olduğunu, bazı durumlarda ise hayatı tehdit eden reaksiyonlar oluşturabileceğini belirtti.
İnek sütü, yumurta, balık...
Mumcu, bu besinlerin çok az bir kısmının bile tüketilmesi ya da içerdiği alerjen bileşiğin diğer gıdalara bulaşmasının ciddi sonuçlara yol açabileceğini sözlerine ekledi. Çoğunlukla protein bazlı yiyeceklerin alerjiye neden olduğunu anlatan Mumcu, “İnsanlar herhangi bir besine karşı alerjik reaksiyon gösterme riski ile her zaman karşı karşıya olsalar da sıklıkla alerjiye neden olan besinler; inek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık fıstık gibi), tahıllar, etler, meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller, ba¬haratlar ve çeşni vericiler, çikolata, bal ve buna benzer içeceklerdir” dedi.
Mumcu, alerjiye neden olan yiyecekler hakkında şunlara da dikkat çekti:
• Bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden olur. Örneğin: süt ve yumurta, meyve ve sebzelere göre daha alerjendir.
Çocukların kendilerinde alerjiye neden olan besinleri iyi tanıması gerekiyor
Besin alerjilerinde tedavi için ilgili alerjen gıdanın beslenmeden uzaklaştırılması gerektiğine ve beslenme tedavisinin düzenlenmesi için mutlaka uzman doktor ve diyetisyene başvurulması gerektiğine dikkat çeken Mumcu, “Bireylerin ve çocukların kendisinde alerjiye neden olan besinleri tanımaları ve bu besinlerden uzak durmaları en önemli yaklaşım. Alerjen bireylerin hazır gıda etiketlerini de dikkatli incelemesi, kendisi için alerjen besin içeren ve/veya proses gereği alerjen besin bulaşma riski bulunduğu belirtilen gıdalarda da uzak durmaları önemlidir. Bunun için özellikle çocukların kendisinde alerjiye neden olan besinleri iyi tanımaları, yalnız kaldıklarında doğru besinleri seçebilmeleri açısından gereklidir” dedi. Cnntürk