Çocuklar için MIS-C alarmı

Çocuklarda Kovid-19 sonrası MIS-C tehdidi. Kovid sonrası ortaya çıkan ve çocukları yoğun bakıma yatıran MIS-C sendromu geçen hafta 8 yaşındaki Toprak'ı hayattan kopardı. Uzmanlar belirtileri sıralayıp ailelere enfeksiyon sonrası 2-4 hafta dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dünya salgınla mücadelesinde aşıya umut bağlarken bir çok ülkede 5-15 yaşındaki çocukları hedef alan bir başka hastalık baş gösterdi. 2020'de teşhis edilen MIS-C'nin genelde 5 yaşından küçük çocukları etkileyen ve kan damarlarının duvarlarında iltihaplanmaya neden olan Kawasaki hastalığıyla bağlantılı olduğu sanılmıştı. Ancak yapılan araştırmalar Kovid'le ilişkisini gösterdi. Türkiye'de de görülen bu hastalık geçen hafta Batman'da görevli doktor çift Gülsüm Kahveci Kılınç ve Şenol Kılınç'ın çocukları 8 yaşındaki Toprak'ı hayattan kopardı.

NEGATİFE DÖNÜNCE

Kovid ile enfekte olan çocukların çoğu hastalığı hafif semptomlarla geçiriyor. Ancak MIS-C geliştirmeye devam eden çocuklarda kalp, akciğerler, kan damarları, böbrekler, sindirim sistemi, beyin, cilt veya gözler gibi bazı organlar ile dokular ciddi şekilde iltihaplanıyor. MIS-C bir hastalık olarak değil, bir grup belirtiden oluşan sendrom olarak kabul ediliyor.

HER ÇOCUKTA OLUŞMUYOR

Kovid'i sessiz geçirenlerde, genellikle 2-4 hafta sonrasında bulgular gelişmeye başlıyor. Ancak bu hastalık Kovid-19 geçiren her çocukta oluşmuyor. Bulaşıcı bir hastalık olmadığını vurgulayan uzmanlar, nefes darlığı, göğüste gitmeyen ağrı veya basınç hissi, bilinç bulanıklığı, uyanık kalamama hali, morarmış veya mavimsi dudaklar ve dayanılamayacak şiddetli karın ve yüz ağrısı durumlarında ailelerin acil yardım almaları gerektiğini vurguluyor.

HİNDİSTAN'DA 2 BİN VAKA VAR

Hindistan şimdi de Kovid-19 geçiren çocuklarda baş gösteren öldürücü organ iltihaplanmasıyla boğuşuyor. 200'ü Delhi'de olmak üzere Hindistan çapında 2 binden fazla MIS-C vakası bildirildi. Ülkede yoğun bakıma kaldırılma oranının yüzde 70 bandında olduğunu belirtildi. The Times'a konuşan Delhi Lady Hardinge Tıp Fakültesi Pediyatri Direktörü Dr. Harish Pemde, MIS-C'in kalp, solunum yolları ve gözlerde bozulmaya yol açtığını belirterek "Bundan iyileşen çocukların uzun vadeli yaşam kalitesi, organların ne derece etkilendiğine bağlı olacaktır" uyarısını yaparak ekledi: "Erken aşamada tedavisi görece daha kolay olduğundan erken teşhis önemli."

BELİRTİLERİ NELER?

24 saat veya daha uzun süren ateş

Kusma

İshal

Mide ağrısı

Deri döküntüsü

Alışılmadık derecede yorgunluk

Hızlı nabız ve nefes

Kırmızı gözler, mavi dudaklar

Dilin kızarıklığı veya şişmesi

El veya ayakların kızarıklığı

Baş ağrısı veya dönmesi

Büyümüş lenf düğümü.