Çocuklar çoklu virüs sağanağında

Aileler son günlerde çocuklarında grip ve soğuk algınlığının çok uzun sürdüğünü, iyileşse de birkaç gün sonra yeniden hastalandığından şikayetçi. Bunun nedeni çoklu virüs sağanağı...

Çocuklarda bir hastalık bitiyor diğeri başlıyor. Antibiyotik kullansa da ateş 7. gün de yine 40'lara çıkıyor. Süren grip enfeksiyonunun üstüne başka bir viral hastalık ekleniyor. Bunun nedenlerini İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Rabia Güneş, AKŞAM'a anlattı: "Aktif olmayan çok sayıda virüs bu yıl ortaya çıkarak bir 'virüs sağanağı' oluşturdu. Bunlar başta influenza dediğimiz domuz gribi, bronşiyolit dediğimiz ve alt hava yollarını tutan RSV virüsü, üst havayollarını tutan parainfluenza virüsleri olmak üzere birçok virüs tespit ettik. Ayrıca bu yıl üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan ve bazı türleri kalp ve eklem romatizmasına neden olan Beta grubu streptokok enfeksiyonlarında da geçtiğimiz yıllara göre artış tespit ettik."

C, D VİTAMİNİ VE ÇİNKO ALIN

"İyileşmeyen grip salgını aslında birkaç enfeksiyonu peş peşe geçirmeleri şeklinde cereyan etti. Tam bir enfeksiyon iyileşirken üstüne başka bir enfeksiyon eklendi. Grip salgınlarında en iyi tedavi korunmaktır. Çocukların yaşlarına ve yapılarına uygun spor yapmaları vücut direncinin artması ve hastalığa dayanıklılık açısından önemlidir. Yeterli ve dengeli uyku, bol sıvı tüketilmesi çok faydalıdır. Kış aylarında C vitamininden zengin narenciye tüketilmeli ve ara ara C vitamini takviyesi yapılmalıdır. Özellikle kış aylarında düzenli D vitamini kullanılmalıdır. Doğal ve dengeli beslenme yapılmalıdır. Rafineşeker, fastfood gıdalar tüketilmemeli. Gluten içeren gıdalar mümkün olduğunca azaltılmalıdır. Kabuklu taze kuruyemişler çok faydalıdır. Tedavisiz kalan bazı streptokok enfeksiyonları(halk arasında beta mikrobu diye bilinen) çocuklarda kalp ve eklem romatizmasına ve hatta böbrek rahatsızlıklarına yol açar. Bu dönemde istirahat, D, C, B vitamini ve çinko takviyesi iyileşmeyi hızlandırır."