Çocuklar 1 günde 163 dakika telefonda! Evcil hayvan, ekran süresini azaltıyor

Çocuklar günün ortalama 163 dakikasını ekran başında geçiriyor. Evcil hayvanı bulunan çocuklarda ise ekran ile geçirilen süre azalıyor.

Türkiye'de çocuklar günün ortalama 163 dakikasını ekran başında geçiriyor. Çocuk yaşı arttıkça ekran süresi de artış gösteriyor. Kardeş sayısı arttıkça ve denetim olmadıkça ekran erişimi de yükseliyor. Evcil hayvanı bulunan çocuklarda ise ekran ile geçirilen süre azalıyor. Kidzania İstanbul ile FutureBright işbirliğiyle yapılan araştırmada, Türkiye genelindeki çocukların hayal güçleri, meslek tercihleri ve dünyaya bakış açıları ele alındı.

KidZania İstanbul CEO'su ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Timur yaşları 6-14 arasında değişen çocuklar ve ebeveynleri ile görüşülen araştırma sonuçlarını değerlendirdi: "Türkiye'deki her 5 çocuktan 4'ü tablet ve/veya telefon kullanıcısı. Kız çocukları arasında dijital araçlar, toplamda en sevilen oyun aracı olsa da bebekler hala kız çocuklarının gözdesi. Erkek çocukları ise konsol/PC/mobil üzerinden oynanan oyunlardan kız çocuklarına kıyasla açık ara daha fazla zevk alıyor."

18-24 AYDA SIFIR EKRAN OLMALI

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve DSÖ tarafından yapılan araştırmayla "Yaşa Göre Ekran Süresi Kılavuzu" belirlendi. Buna göre 18-24 ay arası çocuklar için; sıfır ekran veya çok az olması gerekiyor. Çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığı gelişimi için 3-5 yaş arası çocuklar için günde 1 saate kadar, 6-10 yaş arası çocuklar için günde 1 ile 1,5 saate kadar, 11-13 yaş arası çocuklar için günde 2 saate kadar ekran süresi sınırlaması getirilmesi tavsiye ediyor.