ÖZLEM BEYTÜT
Finlandiya ile İsveç'te yapılan araştırma, erken yaşlarda geçirilen bazı hastalıkların, çocuk sahibi olmama ihtimalini artırabileceğini ortaya koydu. Finlandiya ve İsveç'te yaklaşık 1,4 milyon kadın ve 1,1 milyon erkekle yapılan araştırmada incelenen hastalıklardan 74'ünün çocuk sahibi olmamaya ciddi etkilerinin bulunduğu, 33'ünün ise hem kadınları hem de erkekleri etkilediği belirlendi. Araştırmaya katılan erkeklerin neredeyse yüzde 15'inin, kadınların da yüzde 16,6'sının çocuksuz olduğu kaydedildi.
ENFEKSİYONLAR RİSK
Enfeksiyon: Enfeksiyonun türüne, şiddetine, tedaviye erken müdahalenin olup olmamasına ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyonlar sperm kalitesini veya sperm taşıma kapasitesini etkileyebilir ve infertilitesine yol açabilir.
Endokrin: Erken yaşta endokrin hastalıkların üremeye etkisi, hastalığın türüne, şiddetine, tedaviye verilen yanıta ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hipotiroidizm, adet düzeninde bozulmalar ve ovülasyon sorunları gibi üreme sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Polikistik over sendromu, yumurtalıklarda anormal büyüme ve erkek cinsiyet hormonu seviyelerinde artışa neden olan bir durumdur.
HER İLACIN ETKİSİ BAŞKA
Kronik ilaçlar: Diyabet gibi metabolik hastalıklar, hormonal düzensizliklere ve üreme sistemine etki edebilir. Özellikle diyabet, bozuk adet düzenine, ovülasyon sorunlarına neden olur.
Kanser: Kansere cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler kanser hücrelerini hedef almanın yanında, normal hücrelere de etki eder. Kemoterapi, hızlı bölünen hücreleri hedef alır, bu nedenle sperm ve yumurta hücreleri de etkilenir ve kısırlık riski artır.
Otoimmün: Otoimmün hastalıkların üreme üzerindeki etkileri, hastalığın tipine, şiddetine, tedaviye yanıtına ve bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bazı otoimmün hastalıklar özellikle hormonal dengeyi etkileyen tiplerinin, üreme yeteneği üzerinde daha belirgin etkileri olabilir.
ANTİDEPRESANLAR ÜREMEYİ BOZUYOR
Erken yaşta yaşanan stres ve depresyon hormonal dengesizliklere neden olur. Bu durum menstrüel düzeni etkileyebilir, ovülasyonu azaltabilir, sperm kalitesini düşürebilir. Bazı antidepresanlar ve antipsikotik ilaçlar cinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyebilir.