Çin malı mide balonundan uzak durun

Obezite gibi sağlık sorunları yaşayanlar, son zamanlarda çareyi mide balonu taktırmak ya da yutulabilir balon kullanmakta arıyor.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla pek çok kadın, ince ve fit vücut hayaliyle doktorların yolunu tutuyor. Özelikle obezite gibi sağlık sorunları yaşayanlar ise, son zamanlarda çareyi mide küçültme ameliyatı yerine, mide balonu taktırmak ya da yutulabilir balon kullanmakta arıyor. Ancak bazı mide balonları sağlık değil ölüm saçıyor. Bu mide balonlarının başında ise Çin malı olanları geliyor. Genel Cerrah Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, "Çin mallarından muhakkak kaçınmak lazım. O mide balonlarında FDA onayı yok. Bu operasyon için 35-40 bin TL alt sınırdır. Eğer size hekiminiz bu rakamın altında operasyon yapacağını söylerse, kuşkulanın. Çünkü kullandığı mide balonu Çin malı olabilir. Doktorunuza bu balonun menşeini muhakkak sorun. Yutulabilir mide balonu için zaten henüz ciddi bir araştırma yapılmadı ve sağlık üzerindeki etkileri tam olarak tespit edilemedi. En çok da yutulabilir mide balonlarında bu risk bulunuyor" diye konuştu.

YAZ AYLARINDA TALEP ARTIYOR

Prof. Gökakın özellikle yazın mide balonu taktırmak isteyenlerde artış yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Mide küçültme ya da intragastrik balon uygulaması fark etmez. Önemli olan doğru doktor, o doktorun da doğru malzemelerle çalışması. Balon uygulaması 30-35 yıldır var. FDA'nın onaylı üç balon tipinin güvenli olmasını söylenmesinden sonra balonlara talep arttı. Balon, diyet ve ilaç tedavisine cevap vermeyen, cerrahinin komplikasyonlarından korkan hastaların tercihi."