Cilt kanserine karşı domates mucizesi

Gençler arasında yaygınlaşan bronzlaşma sevdası cilt kanserine davetiye çıkarıyor. Ohio Üniversitesi'nde erkek fareler üzerinde yapılan bir araştırma, domatesin bu riski yarı yarıya azatlığını ortaya koydu. 

Ölümcül cilt kanseri türü, Malign melanom ile melanom dışı cilt kanserlerinin görülme sıklığı son 30 yıldır dünyada ve Türkiye'de hızla artıyor. Bunun en önemli nedeni, güneşin zararlı ışınlarından yeterince korunmamak. Uzmanlar, güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneşlenme ve solaryumun gençlerde cilt kanserine neden olduğunu belirtirken bu saatler arasında dışarıya çıkmayın uyarısında bulunuyor. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa güneşten koruyucu şapka ile gözlük kullanmayı ve açık renk kıyafetler kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Gençleri etkisi altına alan bu kanser türünde beslenmeyle de korunmak mümkün. Ohio Üniversitesinin yürüttüğü araştırma çerçevesinde, 35 hafta boyunca domates tozuyla beslenen erkek fareler, tozla beslenmeyen hemcinsleriyle ultraviyole ışığa maruz bırakıldı. 

ZARARLI IŞINLARDAN KORUYOR 

"Scientific Reports" dergisinde yayımlanan araştırmada, domates tozuyla beslenen farelerde cilt kanserine yol açan tümörlerin gelişiminin diğerlerinden yüzde 50 daha az olduğu ortaya çıktı. Araştırmacı Jessica Cooperstone, domatese rengini veren karotenoidlerin, cildi ultraviyole ışınlarından koruyor olabileceğini söyledi.

TÜMÖR GELİŞİMİNİ YÜZDE 50 AZALTIYOR

Aynı deneyin yapıldığı dişi farelerde benzer bir gelişme görülmedi. Bir diğer araştırmacı Tatiana Oberyszyn, çalışmanın, farklı önleyici stratejiler keşfedilmeye çalışılırken cinsiyetin göz önünde bulundurulması gerektiğini gözler önüne serdiğini belirterek, "Erkeklerde işe yarayan şey kadınlarda her zaman işe yaramayabilir ya da tam tersi olabilir" ifadesini kullandı.