Cilt kanseri aşısına onay

ABD'li ilaç devi Moderna'nın geliştirdiği cilt kanseri aşısı için FDA'dan ön onay çıktı. Bu yıl içinde 3. faza onay verilirse, gelecek yıl aşıların uygulanması mümkün hale gelebilecek.

ABD'li ilaç devleri Moderna ile Merck'in geliştirdiği 'kanser aşısı', ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden 'çığır açan tedavi' onayı aldı. Moderna'nın son onay için FDA'ya henüz başvurmadığı ancak bu yılın sonuna doğru 3. faz denemelerine başlayabileceği kaydedildi. Bazı özel durumlarda ise, ilk iki fazın sonunda tedavinin güvenli ve etkili görünmesi halinde daha önce onay verilebiliyor. Hastanın tümöründen alınan DNA üzerinden 'kişiye özel' hazırlanan aşı, Merck'in Keytruda adlı immünoterapi kürüyle birlikte uygulanıyor.

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 44 AZALDI

İleri düzeyde melanom (cilt kanseri) tedavisi görerek iyileşen ve hastalığın nüksetmesi riski yüksek hastalara uygulanan aşının 2. faz deneylerinde, ölüm riskini %44 azalttığı belirlendi. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tedavisinde de kullanılması öngörülen aşı, bir hücrenin protein yapma talimatlarını taşıyan molekülün mRNA'ya eklenmesiyle çalışıyor. mRNA vücuda girdikten sonra bu kodları ileterek, kanser hücrelerinin tanınmasını ve geri dönmesi halinde savaşmayı öğretiyor. Aşı, immünoterapi kürü Keytruda ile birlikte, 3 haftada bir 9 doz halinde uygulanıyor.