Burun estetiği olma sebepleri

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, burun estetiğinin hangi durumlarda yapıldığını sizler için anlattı.

Yüzün tam ortasında yer alan burun, genel görünümü, yüzün estetiğini, simetrisini etkilemenin yanı sıra tüm bakışları üzerine çekerek kişinin rahatsız olmasına da sebep olur. Nefes alma ve horlama sorunları da eklenince burun estetiğine olan talep her geçen gün artış göstermektedir. Burun ameliyatları hem fiziksel hem de işlevsel sorunlar sebebiyle yapılabilir.

İşlevsel ve yapısal burun sorunları

Burundaki işlevsel ve yapısal sorunlar kişinin sağlıklı bir şekilde nefes almasına engel olabilir. İşlevsel ve yapısal bozuklukların birçoğunda genellikle estetik sorunlar da görülür. Örneğin nefes alma sorununa yol açan septum deviasyonu burnu tam ortadan ikiye ayıran kemik ve kıkırdak dokunun eğri olması durumudur. Bu eğrilik estetik açıdan kötü bir görünüme yol açtığı gibi burnun hava kanallarını da tıkayabilir. İnsanların yaklaşık olarak %80’inde septum eğriliği vardır. Bu durum burnun tek tarafından nefes alınmasına yol açabilir. Burun ameliyatları genel olarak septumun büyümesi durduktan sonra gerçekleştirilir. Septum deviasyonunun düzeltilmesini de içeren burun estetiği ameliyatlarından sonra hastalar nefes almakta ciddi derecede rahatlama hissederler. Ayrıca hastalarda çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen uyku apnesi ve horlama rahatsızlığının tedavisi edilmesi sağlanır.

Burundaki diğer şekil bozuklukları

Eğrilik, kemer, asimetri, aşırı küçük ya da aşırı büyük burun, burun deliği asimetrisi gibi şekil bozuklukları kişinin doğal bir görünüme sahip olmasına engel olur. Kişi burnundaki şekil bozukluğu nedeni ile özgüvensiz ve mutsuz olur. Bunun dışında daha önceden geçirilmiş olan başarısız burun estetiği operasyonlarının revize edilmesinde de kullanılır. Revizyon burun estetiği de en sık uygulanan burun estetiği operasyonlarının arasında yer alıyor.

Burun estetiği operasyonları ortalama 1 saat süren operasyon ile kalıcı olarak düzeltilebiliyor. Kullanılan tekniğin türüne göre burunda herhangi bir yara izi ya da morluk oluşmaz. Nefes alma imkanı sunan splintler ve koruyucu özel bantlar sayesinde iyileşme süreci günümüzde oldukça kısa ve zahmetsiz bir şekilde seyretmektedir.

Burun estetiği kişinin doğal bir görünüme sahip olmasını sağladığı için hem fiziksel, hem işlevsel hem de psikolojik açıdan kişinin çok daha iyi olmasını sağlar. Yüzde ilk bakışta dikkati üzerine çekmeyen yüzle orantılı bir burun, yüzün estetik görünümünü iyileştirmekle kalmaz, nefes alma sorunlarını da gidererek genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur.

#GüncelÖztürk #BurunEstetiği #BurunAmeliyatı #Rinoplasti