Bu hastalık delirtiyor!

Halk arasında “delirten hastalık' olarak bilinen ve yüz bölgesinde dayanılmaz ağrılara neden olan “Trigeminal Nevralji” hayatı kabusa çeviriyor. Doç. Dr. Erdinç Özek, ‘çaresiz değilsiniz' diyerek AKŞAM'a tedavi yöntemlerini anlattı.

Kafa ve yüz bölgesine (Kraniyofasiyal bölge) uyarı götüren sinirlerden biri olan 5. sinirin (trigeminal sinir) herhangi bir nedenle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan şiddetli ağrı hayatı kabusa çeviriyor. Toplumda "delirten hastalık" veya "intihar" hastalığı olarak da bilenen Trigeminal Nevralji, şiddetli yüz ağrısı yapması nedeniyle insanı hareket edemez hale getiriyor. Konuyla ilgili bilgi veren Medicana Ataköy Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdinç Özek şunları kaydetti:

AĞRI ANİDEN GELİYOR

"Bu sinir, yüzdeki duyusal bilgiyi taşır ve yüzün çeşitli bölgelerinden gelen ağrı, dokunma ve sıcaklık gibi duyumları ileterek beyne aktarır. Trigeminal nevralji, genellikle aniden gelen şiddetli ağrı atakları ile karakterizedir. Bu ağrılar birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir ve bazen hasta için dayanılmaz olabilir. Hastalık, günlük yaşamı oldukça zorlaştırabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, sinir blokajları, cerrahi müdahaleler ve bazı durumlarda alternatif tedaviler bulunur. Cerrahi, medikal tedavi seçenekleri başarısız olduğunda tercih edilir. Mikrovasküler dekompresyonda, trigeminal sinirin köküne baskı yapan bir arter veya toplardamar cerrahi olarak düzeltilir. Stereotaktik radyocerrahide yoğun bir radyasyon dozu, trigeminal sinirin belirli bir bölgesine odaklanarak sinir liflerini etkisiz hale getirir. Bu da ağrı sinyallerinin iletilmesini önler. Trigeminal sinirin radyofrekans ablasyonunda ise sinirin ağrı sinyallerini taşıyan bölümleri radyofrekans enerjisiyle tahrip edilir. Bu da ağrının azalmasına veya ortadan kalkmasına neden olabilir ancak etkileri geçici olabilir."