Kateter ile çocukların ikinci ameliyata ihtiyacı kalmayacak

Çocuk ürolojisi uzmanının buluşu sayesinden çocuklara takılan kateterin çıkarılması için tekrar ameliyata ihtiyaç kalmayacak. Doktor, kendi buluşu olan katetere de ismini verdi.

Çocuk ürolojisi uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, kendi buluşu olan katetere ismini vererek dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Buluş sayesinde çocuklara takılan kateterin çıkarılması için ikinci bir ameliyata gerek kalmayacak.

18 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Dünyada üretilen bütün kateterleri kullandığını, tüm gerekli ameliyatlarda, kullandığını söyleyen Prof. Önen, "Kateterlerin kendine göre bir takım dezavantajları oluyordu. Bütün sorunları yıllar içinde not edip 18 yılın sonunda, dünyadaki bütün kateterlerin dezavantajlarını giderebilecek bir planlama yaptık" dedi. Önen'in buluşu olan ve kendi ismini verdiği kateterin üretimi Türkiye'de yapıldı. Şimdi dünya çocuklarının hizmetinde.

BUGÜNE KADAR KATETERİN ÇIKARILMASI İÇİN İKİNCİ AMELİYAT YAPILIYORDU

Prof. Önen, "Hastalarımızın böbreklerini herhangi bir nedenle ameliyat ettiğimizde ister böbrek taşı gibi bir hastalık olsun, ister böbrek şişlikleri, ister böbrek tümörü, ister açık ameliyat ister kapalı ameliyat esnasında böbrekteki ameliyatı yaptıktan sonra attığımız dikişlerin sağlıklı iyileşmesi için bir kateteri yerleştiriyoruz. Bütün dünyada bunun birkaç çeşit örneği var. Bizim kateter çıkana kadar yerleştirilen kateterler çocuk yaş grubunda kabaca bir ay sonra genel anestezi altında ikinci bir ameliyat ile çıkarılıyordu" diye konuştu.

YENİ KATETER SAYESİNDE İKİNCİ AMELİYATA GEREK KALMIYOR

Prof. Önen kendi adını verdiği kateterin farkını şöyle anlatıyor: "Bizim bu buluşumuz ile ürettiğimiz kateter sayesinde, artık çocuklarımız ikinci bir ameliyattan kurtulmuş oluyor, ikinci ameliyata gerek kalmadan hastanenin poliklinik şartlarında birkaç saniyelik bir işlemle, ikinci bir ameliyat maliyeti yüklemeden tek seferde çıkarmış oluyoruz. Bu kateterin en büyük kolaylığı çocukları ikinci bir ameliyattan kurtarıyor. Hem maliyetinden hem risklerden uzaklaştırıyor. Ameliyatta bir sorun oluşsa, bizim kateterimizin ucu dışarda olduğu için kateterin ucunu açarak böbreğin içine rahatlıkla bakabiliyoruz, film çekebiliyoruz böbrekte biriken idrar varsa dışarıya idrar torbası takarak böbrek içinde veya etrafında biriken dikişler arasından kaçan idrarı direkt dışarı alabiliyoruz böylece güvenli bir şekilde hastamız iyileşmiş oluyor."

PROF. ÖNEN'DEN GENÇLERE MESAJ VAR!

İmkansızlıkların başarıya engel olamayacağının altını çizen Prof. Dr. Önen, "Nerede doğmuş olursak olalım, hangi şartlarda doğmuş olursak olalım yeter ki bizde zeka, azim, enerji olsun. Yaptığımız işi seversek başarı her halükarda gelecektir" dedi.

KÖY OKULUNDAN TÜRKİYE 78.'LİĞİNE ULAŞTIRAN AZMİN ÖYKÜSÜ

Diyarbakır'da görev yapan Prof. Dr. Abdurrahman Önen, 1967 yılında Mardin'in Derik ilçesine bağlı bir mezrada dünyaya geldi. Hayata gözlerini açtığı bölgede okul olmadığı için 5 yıl boyunca haftanın 5 günü iki kilometre ötedeki köye yürüyerek gidip ilkokul eğitimini tamamladı. 5 yıl boyunca tek bir sınıfta eğitim gören Önen, ortaokul eğitimi için Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'a geldiğinde, köyde aldığı eğitim ile sadece Türkçe konuşup yazmayı öğrenen Önen, ilk dönemlerinde birçok zorlukla karşılaştı. Öğrenme aşkı sebebi ile yaz tatillerinde üst sınıfın derslerini çalışan Önen, emeğinin karşılığını lise son sınıfa kadar aldığı takdir belgeleri ile gördü.

LİSE YILLARINDA TÜBİTAK'TAN ÖDÜLLER ALDI

TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmalarda da derecesi bulunan Önen, 1985 yılında girdiği ve 2 buçuk milyona yakın kişinin katıldığı üniversite sınavında Türkiye 78. olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Tıp fakültesini bitirdikten sonra Türkiye'deki bütün gelişmiş merkezlerde ve Amerika'da üst ihtisas yapan Önen, daha sonra Çocuk ürolojisi üst ihtisas belgesi almayı başardı. Amerika'da, Avrupa'da ve doğu ülkelerindeki üniversitelerde ders veren Önen, çalışma azminin karşılığını dünya tıp literatürüne kazandırdığı buluşla taçlandırdı. Türkiye'de üretilen ve Önen kateteri ismi verilen buluş dünyadaki tüm ülkelerde kullanılıyor.

Kateter nedir?

Tıpta kateter, bir vücut boşluğuna, damarına veya kanalına sokulabilen bir tüptür. Bu sayede kateterler cerrahi aletlerle beraber drenaja, sıvıların zerk edilmesine veya dışarı çıkarılmasına yardımcı olur.