Brokoli ve rokayla gribe savaş açın

Grip salgını, depresyon ve kronik hastalıklar mevsim geçişlerinde tehdit ediyor.  Beslenme Uzmanı Yamanel, “Peynirli cevizli roka salatası, elma sirkeli brokoliyi sofranızdan eksik etmeyin” dedi.

Soğuyan havayla birlikte bağışıklık sistemimiz zayıflıyor ve vücudumuz hastalıklara açık hale geliyor. Ayrıca, soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi birçok hastalığa yakalanma riskimiz bu mevsimde kat kat artıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Yamanel, “Yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirelim. Şunu unutmayalım ki; sağlıklı beslenme düzeniyle hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış” diyerek şunları söyledi: 

KAFANIZA GÖRE VİTAMİN ALMAYIN! 

Sonbahar mevsimi; antioksidana en çok ihtiyaç duyulan mevsimdir. Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum, Omega 3 ve 9 yağ asitleri iyi oksidanlardır. Antioksidanlar; doğal olarak besinlerden alınmalıdır. Yumurta, süt, havuç en iyi A vitamini kaynaklarıdır. Kuşburnu, kivi, kırmızı biber, maydanoz, tere, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal, mandalina, nar, limon, karnabahar, brokoli en iyi C vitamini kaynaklarıdır. Ayrıca ceviz, fındık, badem, zeytinyağı bağışıklık sistemini destekler. Balık da çok iyi bir Omega 3 kaynağıdır.

İŞTE HASTALIKTAN KORUYAN LEZZETLER

Yoğurtlu ıspanak: Isırgan otu ve ıspanağı haşlayın. Üzerine; yoğurt, sarımsak ve kekikten oluşan sosunu gezdirin. Hem bağışıklığınız kuvvetlensin hem de lezzetli bir sebze yemeği yiyin. Zeytinyağlı brokoli: Brokoliyi haşlayın. Üzerine; zeytinyağı, sarımsak, limon ve elma sirkesinden oluşan sosunuzu gezdirin. Vücut direnciniz artsın. Vitamin deposu salatalar: Maydanoz, reyhan, marul, dereotunu elinizle parçalara ayırın. Salata kâsesine önce marulu yerleştirin, ardından reyhanları koyun, maydanozları ve dereotunu ekleyin. İşte size akşam yemeği için harika bir salata. Kiviyi, elmayı ve ananası küçük küçük doğrayın. Meyve salatası şeklinde yiyin.

Boğaz ağrısına karanfilli çay

1 poşet ekinezya ve 1 poşet adaçayını 1 su bardağı kaynamış suya koyun. Ağzı kapalı olarak 4-5 dk. demleyin. İçine bal koyarak tatlandırın. 1-2 adet karanfil ekleyin. Soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı şikâyetlerinde etkili bir çay karışımıdır.