Mutasyon ne demek, belirtileri neler? Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu ve nedir?

Güney Afrika mutasyonu Türkiye'de görüldü. Bugün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı çalışmaları ve hastalığın seyri ile ilgili bilgiler verdi. Fahrettin Koca Türkiye'de G. Afrika Mutasyonu ve Brezilya mutasyonu görüldüğünü dile getirdi. Peki, Brezilya mutasyonu nedir? Güney Afrika mutasyonu belirtileri neler?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 3 Şubat Çarşamba akşamı gerçekleşen Bilim Kurulu sonrası önemli bir açıklamada bulundu. Bakan Koca Güney Afrika mutasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada dikkat edilecek hususlara da değindi. Koronavirüs salgınının dünya genelinde yayılması ile birlikte ortaya çıkan mutasyonlu virüs ise akıllarda birçok soru işaretine yol açtı. Peki, Güney Afrika mutasyonu nedir? Mutasyonlu virüs belirtileri neler?

GÜNEY AFRİKA MUTASYONU NEDİR?

Novavax firması, İngiltere'de yürüttüğü deneyin sonuçlarına göre geliştirdiği Corona virüsü aşısının koruyuculuk oranının yüzde 89,3 olduğunu ve virüsün İngiltere'de görülen mutasyonuna karşı da neredeyse bu ölçüde koruyucu olduğunu bildirdi.

Aşının Güney Afrika'da yapılan orta aşama deneylerinde ise virüsün bu ülkede ortaya çıkan varyantına karşı HIV taşımayan kişilerde aşının koruma oranının yüzde 60 olduğu belirtildi.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ortaklığında geliştirilen aşının Güney Afrika'daki denemelerini yürüten Profesör Shabir Madhi, BBC'ye verdiği demeçte, "Güney Afrika mutasyonunun şu an için İngiltere'de ortaya çıkan B117 varyantından daha fazla endişe uyandırdığını söylememiz mümkün ve bu Güney Afrika varyantının aşılara karşı daha dirençli olabileceğine dair makul bir endişe yaratıyor" ifadelerini kullandı.

MUTASYON NEDİR?

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır.